Снимка: Reuters
fallback

Софтуерният гигант Microsoft придобива основната дейност на производителя на мобилни телефони Nokia. Цената на сделката възлиза на общо 7,2 млрд. долара (5,440 милиарда евро), както обявиха от компанията във вторник сутринта.

С това се засилиха и някои мнения, че вече е намерен заместник за отиващия си шеф на Microsoft Стив Балмър. Директорът на Nokia Стивън Елоп, който е бивш мениджър в Microsoft, вече бе спряган за наследник на Балмър.

Microsoft ще плати 3,79 милиарда евро за бизнеса с устройства и услуги, както и ще даде допълнителни 1,65 милиарда евро за патентни лицензи, се казва в съобщението.

В допълнение Microsoft ще разчита на картографските услуги на Nokia.

Сделката трябва да бъде завършена в началото на 2014 г. Около 32 000 служители трябва да преминат към Microsoft. Одобрението от акционерите и от органите по конкуренция все още не е дошло.

Сделката ще намали приблизително наполовина оборота на Nokia. Финландската компания в бъдеще ще се съсредоточи основно върху бизнеса с мрежи и развитието на картовите си услугите под марката Here.

Групата наскоро придоби напълно разработената първоначално съвместно със Siemens компания за мрежово оборудване NSN. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Мислител

преди 10 години

Да били са нокиите добри преди 15 години-говориш,пишеш СМС и дотук.А след това почнаха да пропадат.Така е светът не стой на едно място.А и сделката е ключова с това,защото така МС ще направи телефон добре работещ с Уиндос.Иначе след 10 години компютрите ще са с Андроид а никой няма да сеща за Уиндос.Помнете ми думата,че следващият опит за покупка на МС ще е GOCLEVER.Логично е!.

21

Анонимен

преди 10 години

Нокия беше хубава марка но *** от MS задължително ще я съсипят. RIP , вечна памет.

20

Анонимен

преди 10 години

хахахааа...в калдата има инфо, че акциите на нокиа са скочили с 43% след тая новина. Очевидно в нашата дупка отново нещата се тълкуват по грешния начин. Традиция, кво да прайш! За масата хейтъри Преслава е върхъ, а майкрософт са пълни нещастници: )) Обаче осталия свят е на противоположно мнение...

fallback