Снимка: Reuters

Главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер отново нанесе удар. Ръководеният от нея интернет гигант погълна младата компания Qwiki. С нейното приложение за iPhone могат да се създават видеоклипове от съществуващи снимки, движещи се образи и песни. Yahoo и Qwiki обявиха сделката за придобиването във вторник в своите блогове.

Според информация от технологичния блог All Things D Yahoo ще плати между 40 и 50 милиона долара (до 38 милиона евро). За приложението за новини Summly на британския тинейджър Ник Д'Алойзио, който е само на 15 години, Майер е платила почти 30 млн. долара през март, а за блог платформата Tumblr през май бяха броени 1,1 милиарда долара.

За разлика от случая със Summly, приложението Qwiki ще продължи да съществува. Освен това екипът ще продължи да разработва подобни функции за Yahoo.

Но това не е всичко. Продължават спекулациите, че компанията може да придобие и оператора на видео услуги Hulu. Според медийни публикации Yahoo се съревновава за придобиването на Hulu срещу кабелния оператор Time Warner Cable, специалистът по сателитна телевизия DirecTV и финансови инвеститори като KKR.

Мариса се опитва с нови продукти да си възвърне любовта на потребители и рекламодатели, които през последните години мигрираха към Google или Facebook.

През първото тримесечие на 2013 г. Yahoo отчете застой на приходите си от продажби и не отговори на пазарните очаквания. Броят на потребителите на интернет услугите на групата намалява. Интернет пионерът се бори със слабостта в онлайн рекламата и привлечената от Google Мариса Майер иска да радикални стъпки да постигне бърз обрат.

Още новини от света на технологичните компании четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase