източник: Reuters

 Американският технологичен гигант Apple Inc. е избегнал данъчни плащания в размер на до 9,2 милиарда долара, след като дружеството финансира своята програма за 55 млрд. долара за обратно изкупуване на акции чрез облигации, а не чрез собствени средства, които са инвестирани в чужбина, изчислява Moody’s Investment Services.

Въз основа на текущите лихвени проценти Apple ще плати за своята емисия облигации от 17 млрд. долара годишно по около 308 млн. долара лихви, казва Джералд Грановски, старши вицепрезидент на Moody’s, цитиран от Bloomberg.
"От чисто теоретична финансова гледна точка това е просто изчисление", добавя Грановски.

По този начин базираната в Купертино, Калифорния, компания е избегнала плащането на данъци и такси в приблизителен размер от 9,2 милиарда долара. А фактът, че лихвените плащания се приспадат от данъците, добавя още няколко стотин милиона долара на година, пояснява Грановски.|

През фискалната 2012 г. Apple е платил федерален данък върху доходите в размер на 6 млрд. долара. Така всеки четиридесети долар, който правителството на САЩ е получило по този данък, идва от концерна, заяви говорителят на Apple Стив Даулинг. "Така че Apple е един от най-големите корпоративни данъкоплатци в страната, ако не и най-големият".

Apple продаде през седмицата облигации за рекордните 17 млрд. долара, за да финансира обещания по-висок дивидент на инвеститорите.

Компанията емитира дългови книжа с плаваща лихва за 3 млрд. долара и с фиксирана лихва за 14 млрд. долара с падеж от 3 до 30 години. Постъпленията ще помогнат на компанията да избегне данъците върху средствата, които държи в чужбина, както и да компенсира инвеститорите за спада на акциите заради признаците за забавянето на растежа на производителя на iPhone.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase