Снимка: Ройтерс

Когато преди седмица Тим Кук посети Китай и бе приет от министъра на индустрията и председателя на Управителния съвет на най-големия в света мобилен оператор China Mobile, конкретните разговори останаха скрити за широката публика.

Сега обаче от китайския онлайн магазин на американския концерн има с какво да се похвалят. Концернът предоставя на местните потребители възможността да купуват iPhone и MacBook чрез кредит при срок на изплащане от три до максимално 24 месеца. Едва при опцията за изплащане за 18 месеца има лихва от 6,5%, а за 24 месеца - 8,5% върху сумата на покупката. При останалите варианти лизингът е безлихвен. Предпоставка за такова изплащане е притежание на кредитна карта, издадена от китайската банка China Merchants Bank Co.

China Merchants ще отпуска за устройства, по-скъпи от 300 юана (50 долара) безлихвен кредит за срок от 1 година. Лимит на покупката също има - 30 000 юана. От Apple съобщават, че тази програма ще работи засега само за жителите на Китай и онези, които желаят да се възползват, ще трябва да кандидатстват за кредитна карта.

С тези възможности за финансиране Apple се опитва да достигне до средната класа в Китай със своите продукти. Въпреки че в първия уикенд след пускането в страната на новия iPhone производителят има 2 млн. продажби, цената все още е твърде висока за обикновените работещи хора и студенти. Според Bloomberg новият iPhone струва 5288 юана в китайския онлайн магазин. Средната работна заплата в страната е 3585 юана, тоест даден служител трябва да пести около шест седмици, без да си купува нищо, за да си позволи новия iPhone.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase