Снимка: Reuters

Китайският производител на мобилни устройства ZTE планира по собствени данни от вторник да достави до края на годината 40 млн. смартфона. За сравнение – за цялата 2011 г. компанията е успяла да продаде 15 млн. смартфона, предава Ройтерс.

Половината от устройствата производителят очаква да бъдат продадени в Китай. Пазарните анализатори от IDC очакват, че Китай ще замени САЩ още през тази година като най-голям в света пазар за смартфони.

Базираната в Шънджън компания планира за 2015 г. ново двойно увеличение на продажбите като иска да продаде около 100 млн. смартфона.

ZTE остава амбициозна и по отношение на пазара на таблети – от тях през настоящата година китайският концерн иска да продаде около 1 млн. броя. Hidden Field

През февруари компанията, която вече е петият по големина доставчик на телеком оборудване в света, представи на пазара в САЩ първия си таблет с партньора Sprint Nextel.

ZTE е специализирана в евтини устройства. Таблет на компанията може да бъде купен в САЩ за 100 долара с договор или 350 долара без ангажимент за договор. iPad на Apple за сметка на това струва не по-малко от 499 долара.

Преди повече от десет години ZTE започна бизнеса си с мобилни устройства, като пусна в Африка мобилен телефон с основни функции. Компанията продава оборудване преди всичко в страни с потенциал за растеж.

През май стана ясно, че американското министерство на търговията разследва китайския производител за продажба на Иран на компютърни продукти от САЩ, върху които има наложено ембарго. Разследването е било предприето след съобщения на Ройтерс през март и април, че ZTE е подписала договори на стойност милиони долари за доставката на хардуер и софтуер от някои от най-известните американски технологични компании с Telecommunication Co of Iran и на подразделение от консорциум, който я контролира заедно с режима в Иран. Telecommunication Co of Iran е най-голямата иранска компания в бранша.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase