Китайските власти налагат сериозна цензура и в Google. Снимка: Reuters

С препратки към често цензурирани термини Google ще се опитва да помогне на потребителите си да ползват търсачката без големи ограничения и в китайската континентална част.

Търсенето в Google там през последните години често е трудно, защото цензурата блокира много термини и прекъсва връзката. Сега потребителите получават съобщения за грешки, като „Този сайт не е на разположение“, или „Връзката беше прекъсната", пише Cnet, цитирайки постинг в официалния блог на компанията.

От 2010 г. насам Google отказва да прилага наложената от Китай автоцензура и насочва китайските потребители към нецензурирано търсене в Хонконг (google.com.hk).

Макар Хонконг по население да е един от най-големите метрополиси на Китайската народна република, специалният административен район се ползва със специфични свободи, които включват свобода от практикуваната от континенталната част на Китай цензура. На това Китай се противопоставя с цензура, която обикновено не е разпознаваема като такива, но прави използването на търсачката значително по-трудно.

Както показва Google във видео клип, след редица задания за търсене търсачката се блокира за няколко минути, дори и да се задават безобидни термини. Докато „Жълтата река“ не представлява никакви проблеми, то цензурите блокират търсенето на Яндзъ, най-дългата река в Китай, която е известна още и под името Чандзян.

Възможна причина за това е фактът, че в наименованието ѝ влиза и името на бившия президент и бивш лидер на Китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин. След няколко фалшиви слухове за смъртта му търсенето за името му вече се цензурира.

От сега нататък Google ще информира своите китайски потребители, когато въвеждат дума за търсене, причиняваща описаните проблеми със свързването. „Ние забелязахме, че търсенето в континенталната част на Китай може да доведе до временно прекъсване на връзката към Google, но това прекъсване не е в рамките на контрола на Google".

Потребителите получават в ярко жълта отметка под лентата на търсене препоръката да променят термина за търсене и по този начин да избягат от причините за цензуриране. Те може да заменят подчертаните термини на заявката си, преди да продължат търсенето. Ако изберат промяна, проблемните думи за търсене в препоръката на търсачката се премахват автоматично.

За да подбере проблемните думи за търсене, екип от разработчици в САЩ е изследвал 350 000 най-популярни търсения в Китай. Нито в постинга в блога си, нито в своите доклади обаче Google не назовава изрично китайската цензура.

Въпреки че очевидно играе игра на котка и мишка с цензурата, компанията остава дипломатична спрямо китайското правителство и своите потребители: „Ние се извиняваме за неудобството, въпреки че прекъсванията са извън нашия контрол и не са свързани с нашата технология“.

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase