Снимка: Reuters

Японската технологична компания Sony обяви рекордна годишна загуба в размер на 457 млрд. йени (5,7 млрд. долара). Това е и четвъртата поредна година, в която някога славният производител на Walkman и PlayStation записва негативен резултат, пише АР.

За периода януари-март Sony има загуба от 255 млрд. йени (3,2 млрд. долара), което е пето поредно тримесечие, в което компанията не е на печалба.

Записаната за фискалната 2011 година (от април 2011 до март 2012 година) загуба е най-голямата за 66-годишната компания. Тя надхвърля дори негативния резултат от 1995 година, когато Sony се впусна в амбициозен проект, придобивайки холивудското студио Columbia Pictures.

През първото тримесечие на календарната година продажбите на Sony са нараснали минимално – с 1,2 на сто до 1,6 трлн. йени (20 млрд. долара). За цялата година обаче има спад от близо 10 на сто до 6,5 трлн. йени.

В основата на свитите продажби са проблемите с доставчиците на компанията, свързани с опустошителното земетресение в Япония, а след това и с наводненията в Тайланд. Силната йена също се е отразила негативно на Sony, тъй като заради нея продуктите на компанията са влошили конкурентните си позиции.

За настоящата фискална година Sony очаква да се върне в зоната на печалбата, като прогнозите са за положителен резултат от 30 млрд. йени (375 млн. долара). Големи надежди се възлагат на бизнеса със смартфони и таблети.

Още новини от технологичния сектор четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase