Снимка: Reuters

Експертите от IHS iSuppli са изчислили цената на компонентите на новия таблет на Apple. Според тях себестойността на новия iPad е 364,35 долара за варианта с 32 гигабайта и LTE-поддръжка. По данни на анализаторите стойността е с 9% по-висока от тази на iPad 2. Допълнителните разходи обаче не се пренасят към клиентите.

Като се включат и разходите за заплати от 10,75 долара, то себестойността на модела с 32 GB памет с WLAN и 4G възлиза на 375,10 долара. Това е малко повече от 50% от продажната цена на таблета от 729 долара.

По-високите разходи се дължат на новите функции на таблета трето поколение, преди всичко на ретина дисплея с висока разделителна способност и поддържането на 4G мобилен стандарт LTE.

Според IHS iSuppli Apple плаща 87 долара за най-скъпия детайл в таблета - дисплеят Retina. За сравнение, дисплеят на iPad 2 през 2011 г. е струвал 57 долара, а дисплеят на оригиналния iPad – 58,50 долара. Цената на модула за мобилна поддръжка на LTE е скочила почти два пъти. Неговата себестойност е скочила от 25,60 долара за чип с поддръжка на 3G на 41,50 долара.

Увеличена е и цената на процесора. В новия iPad е използван чип Apple A5X. Това отново е двуядрен процесор, но сега той притежава 4 графични ядра и двойно увеличена RAM памет – 1 GB. Цената на чипа е 28 долара (22 долара за Apple A5).

Анализът показва още, че въпреки всички патентни спорове Apple държи на партньорството си с корейския доставчик Samsung. Анализаторите предполагат, че дисплеят и процесорът са производство именно на Samsung.

По всяка вероятност корейците са правили и батерията на таблета, чиято цена заради по-високия капацитет вече е 32 долара. Въз основа на стойността на частите Samsung е доставчикът на половината компоненти за новия iPad.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase