Тълпа пред магазина на Apple в Мюнхен. Снимка: Reuters

Днес американската компания Apple стартира продажбата на новия модел на таблета си iPad 3 в десет държави по света. Сред тях са САЩ, Канада, Сингапур, Франция и Великобритания.

Още през нощта се извиха дълги опашки пред магазините на Apple във всички държави, където днес очакват дебюта на iPad 3.

Дейвид Тарасенко, 34-годишен мениджър в строителството, бе първият, който успя да се сдобие с iPad 3 от магазин Telstra в Сидни. Покупката бе направена в полунощ след дълго чакане. Той признава, че е чакал с нетърпение официалното пускане на таблета в продажба.

„Когато Тим Кук представи iPad 3, той изглеждаше като магически. Мисля, че бях хипнотизиран“, посочва Тарасенко.

“Дойдох от Русия, за да купя новия iPad на тригодишния си син Давид“, посочва Олег Коновалов, продавач на вестници, докато чака на опашка в Токио. „Всички в Русия искат iPad, но за да купят, ще трябва да почакат с месеци“, обяснява той.

„Ситуацията ми напомня за времената отпреди 30 години, когато чаках осем часа в студа, за да разгледам мавзолея на Ленин", посочва руснака.

Вчера акциите на Apple достигнаха рекорд от 600,01 долара за брой. Тази цена бе достигната около половин час, след като новият таблет бе пуснат в продажба в Австралия. Така пазарната капитализация на Apple достигна колосалните 560 млрд. долара.

„След цялото чакане, когато най-накрая го отворя, ще проверя дали наистина е толкова красив, колкото очаквам. Едва след това ще поспя“, посочва Шинтаро Аизава, 16-годишен японец. Той е прекарал в чакане на опашка пред магазин в Токио 15 часа.

Близо до границата между Хонконг и Китай, в китайския град Шънджън, има нетърпеливи фенове на Apple, които очакват да видят таблета. На този етап той няма да се продава в Китай и може да бъде внесен само отвън.

„При нас все още няма iPad 3, но се надяваме по-късно днес прибиращите се студенти да ни доставят. През уикенда очакваме повече доставки“, заявява магазинер от града. „Митническите власти са много строги, но ако се пренася по един таблет на преминаване е доста по-сигурно“, обяснява той.

Очакванията на Canaccord Genuity са, че Apple може да продаде 65,6 млн. броя iPad 3. Поради тази причина компанията е вдигнала таргета си за цената на акциите от 665 на 710 долара за брой.

До момента от пускането на първия iPad през 2010 година са продадени 55 млн. устройства.

Вижте снимки от нощта, в която iPad 3 бе пуснат в търговската мрежа, в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase