Снимка: Reuters

Американските военновъздушни сили (Air Force) възнамеряват да заменят до голяма степен печатните наръчници с таблети iPad. За този проект вече е отпуснат бюджет от 9,36 млн. долара. Устройствата ще запаметяват технически наръчници, карти и навигационен софтуер.

Договорът, който включва хардуер, както и изпълнение и е в размер на малко над 9 млн. долара, беше обявен през миналия месец и бе спечелен от базираната във Финикс, Аризона, Executive Technology. Говорителка на компанията коментира пред Bloomberg, че въз основа на количеството таблети моделът ще е iPad 2 с 32 GB и WLAN за 529 долара вместо продажната цена от 599 долара. Бюджетът бил предвиден за около 18 000 таблети.

Твърде вероятно е през тази седмица Apple да представи iPad 3. Така се оказва, че ВВС ще заложат на остарял модел. Все пак според Bloomberg в употреба са 63 броя iPad 2, които представляват пилотният проект.

Някои от комерсиалните авиокомпании вече използват таблета на технологичната компания, за да спестят на пилотите си мъкненето на тежки куфари. В момента с таблети експериментират в самолетите на Delta Airlines и Alaska Airlines. United Airlines пък вече взе решение за внедряване на iPad и през август 2011 поръча за своите пилоти 11 000 екземпляра. Заради минималното тегло на устройствата авиокомпанията ще пести годишно около 1 234 000 литра керосин.

"Един iPad тежи по-малко от 700 грама. Той обаче замества 17 килограма хартия под формата на наръчници, навигационни таблици, чеклисти, информация за времето и други, които пилотите иначе държат по чантите и джобовете си“, се казва в съобщение на компанията. „Всеки пилот държеше до себе си средностатистически по 12 000 страници хартия“.

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase