Снимка: Reuters
fallback

Край с красивите снимки – някогашният американски флагман на пазара на фотоапарати и ленти Eastman Kodak обяви фалит. В четвъртък компанията подаде на документи за защита при банкрут, но ще продължи да работи.

За това е било одобрено финансиране в размер на почти 1 млрд. долара, което е предоставено от голямата банка Citigroup. В САЩ е често срещана практика концерни да бъдат оздравявани с помощта на Закона за защита на кредиторите, отбелязва Ройтерс. 

От компанията смятат, че до 2013 г. ще приключи с процеса, от който са изключени всички дъщерни компании извън САЩ. Преди седмица от дружеството разкриха, че е получено предупреждение за сваляне на акциите му от фондовата борса в Ню Йорк.

Причина за това е факът, че в повече от 30 поредни търговски сесии акциите на компанията затварят на цена под 1 долар за акция. Новината доведе до срив на котировките с 28,2% до 47 цента за акция.

През 1888 г. Kodak изнася на пазара първия фотоапарат и в продължение на много десетилетия е смятана за икона на фотографията. Но връзката с модерността беше пропусната от пионерите в снимането.

Организацията с почти 19 000 служители в продължение на десетилетия трябваше да се бори с новите тенденции, защото в момента се снима почти само с цифрови фотоапарати.

И едва когато класическият бизнес с лентите загина, концернът се опита да намери широка клиентела с дигиталните устройства. От 2007 г. насам обаче компанията не успява да отчете печалба.

Но заради многото си клонове по целия свят и големия брой служители концернът има високи фиксирани разходи. И към момента в компанията са заети над 19 хил. служители, като засега не са обявени планове за съкращаване.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Дано

преди 12 години

Кодак си е име и дано ги спасят и продължи да съществува.

35

Анонимен

преди 12 години

И какво става, нама ли кой да ги купи, чзък за търговската марка.

34

Джаба Хътянина

преди 12 години

Чакайте Нокия да фалира,ама на куково лято...По скоро HTC и Samsung отколкото те...След 2-3 години Нокия отново ще си върне първото място!!!!

fallback