Снимка: Reuters

Фрагменти от космическия апарат „Фобос-Грунт“, които не са изгорели в плътните слоеве на атмосферата, се очаква да паднат на Земята на 15 януари.

Това заявиха специалисти от Главния център за разузнаване на космическата обстановка към Въздушно-космическите войски, които осъществяват непрекъснат мониторинг на параметрите на орбитата на руския космически апарат.

Говорителят на Въздушно-космическите войски полковник Алексей Золотухин каза за ИТАР-ТАСС, че окончателната дата на падането може да се промени под въздействието на външни фактори.

По-рано Роскомос съобщи, че според експертите апаратът ще падне на Земята в периода от 6 до 19 януари.

Възможната полоса на падането е много широка и е в диапазона 51,4 градуса северна ширина до 51,4 градуса южна ширина.

В тази зона са САЩ, Китай, Африка, Австралия, Япония, южната част на Западна Европа и Украйна, но не влизат Беларус и по-голямата част от територията на Русия, включително Москва.

Още по темата

Според руските специалисти около 20-30 отломки може да достигнат земната повърхност, като общата им маса няма да е повече от 200 килограма.

Първата от 15 години насам руска междупланетна сонда беше изстреляна на 9 ноември от космодрума Байконур и трябваше да достигне луната на Марс Фобос.

„Фобос-Грунт“ успешно застана на ниска околоземна орбита, но не можа да задейства двигателите си и да се отправи по траекторията към Марс.

От декември 2010 г. Русия осъществи 33 изстрелвания на космически апарати от всички космодруми, като шест от случаите приключиха с неуспех, отбелязва NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase