Снимка: Reuters

До края на годината американският онлайн гигант Google може да предложи своя версия на популярния гласов асистент на Apple - Siri, пише британският Telegraph.

Според публикацията новият продукт ще се казва Мейджъл и е кръстен на бордовия компютър от популярната научнофантастична телевизионна поредица Star Trek.

Според технологичния сайт Android and Me проектът е разработван през последната година под кодовото название Google X в Сан Франциско, за което вече писа New York Times в средата на ноември.

Преди няколко дни стана ясно, че Google е придобила Clever Sense. Компанията е разработчик на асистента за смартфони Alfred. Това е ход, който допълнително подкрепя твърдението, че интернет гигантът наистина има намерението да предложи конкурент на Siri. Alfred търси в интернет и дава препоръки за ресторанти, барове и други заведения при запитване. Приложението може да научи предпочитанията на потребителите и впоследствие да дава препоръки, отговарящи все по-точно на вкуса им.

„Ще може да разговаряте с него, да го докоснете, да взаимодействате с него, докато си приказвате“, заяви през октомври директорът на операционната система Android Матиас Дурате пред Slashgear.

Мейджъл може би ще има много по-естествен глас от този на Siri. С придобиването на Phonetic Arts Google се сдоби с технология за езиков синтез на глас, който може да звучи доста „човешки“, пише още Android and Me. Според блога Мейджъл може да се появи на пазарите още до края на 2011 г.

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase