Снимка: Архив Reuters
fallback

Съоснователят на Microsoft Пол Алън и ветеранът на аерокосмическата индустрия Бърт Ратън ще създадат най-големия в света самолет, с който ще може да се извеждат товари и астронавти в Космоса.

Те обещават поредното им съвместно начинание да отвори нова глава в американските космически полети, предаде Асошиейтед прес.

Вчера на пресконференция бяха представени плановете им за създаване на двукорпусен самолет с крила, по-дълги от футболно игрище, способен да изведе космически апарат високо в атмосферата и там да я изстреля.

При това положение няма да има нужда от космодрум и от допълнителни разходи за гориво за ракета носител.

Алън, който през 2004 г. вече работи заедно с Ратън за изстрелването на първия частно финансиран космически кораб, каза, че новият му проект ще утвърди Америка като пионер в изследването на Космоса и ще даде нови мечти на американските деца.

"Очакват ни много, наистина много предизвикателства", каза Алън.

Новият самолет ще има размах на крилата 116 метра - най-големия в света.

Под корпуса си ще носи космическа капсула със собствен ракетен двигател. Тя ще се изстрелва в орбита, след като самолетът се издигне високо в атмосферата.

Ракетната компания Орбитал Сайънс Корпорейшън вече използва този метод за извеждане на непилотирани космически апарати.

Един ден ракетата би могла да превозва и хора, но първите изпитания, планирани за 2016 г., ще бъдат с непилотирани полети.

Ратън ще създаде самолета "носител", който ще използва шест двигателя на Боинг 747.

В проекта участва още един интернет магнат - Елон Мъск PayPal, който вече построи ракета за търговски космически полети.

Гигантският самолет ще тежи около 554 000 килограма и ще има нужда от писта, дълга 3650 метра, допълва ДПА.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Анонимен

преди 12 години

Руския транспортен кораб Прогрес до Совалката изглежда като микробус до ТИР. Десет пъти по-малко товар като тегло и 2-3 пъти по-малко като габарити на товара.

87

Анонимен

преди 12 години

Совалката качва едрогабаритни товари, които руските ракети не могат да поберат. А американските ракети имат по-голяма товароносимост от руските и катерят по-високи орбити. Като не си наясно, защо се обаждаш?

86

da 87

преди 12 години

Но Совалките изпълниха 150 полета, без които нямаше да има МКС, Хъбъл и т.н. и т.н. МКС е построена предимно от Совалки. И докато някои строят МКС, качват маса космически апарати кацат на луната с хора, на марс с какви ли не съвършенни машини и т.н. руснаците обясняват колко нерентабилно било, скъпо и т.н. Дотам стигнаха с малоумието, че за Спектър да се оправдават с извънземните. Почити всичко което знаем за космоса е благодарение на НАСА, само за чугунен руски *** това е провал :).

fallback