Изображение: Solar Ship
fallback

Общ преглед

 

Канадски инженери разработиха серия от три дирижабъла, захранвани от слънчева енергия. Производителят Solar Ship е извършил първия тест на прототипа на необикновения летателен апарат.

Машината представлява нещо между балон с хелий и летящо крило, съобщи Мембрана.ру. Формата не е избрана случайно. От Solar Ship са решили, че машините ще бъдат хибриди, при които 50% от подемната сила ще се осигуряват от аеродинамичните свойства на корпуса, а останалите 50% – от хелия.

Идеята на създателите е "слънчевите кораби“ да могат да доставят лекарства в отдалечени африкански райони, където няма прокарани пътища, като и да бъдат в помощ на биолозите, които изучават животните в естествената им среда. В райони на стихийни бедствия "слънчевите кораби" биха били безотказен транспорт за спасителите.

В случай на лошо време на борда на машината ще има акумулатори, които ще й позволят да остане дълго време във въздуха. Единственото ограничение в продължителността на работата на "слънчевия кораб" би била физическата издържливост на пилота, уверяват от компанията производител.

Първият вариант на слънчевия кораб е най-малък и се нарича Caracal. Той ще може да поеме 150 кг товар, ако е на слънчева енергия, и 750 кг, ако бъде с допълнителен двигател, работещ с гориво (какъв точно вид гориво, не е уточнено). Максималната му скорост ще бъде 60 и 120 км/ч, в зависимост от двигателя.

Корабът би трябвало да може да изминава 500 км на ден.

Вторият апарат, който е и по-голям, е наречен Chui. Той ще може да "носи" до 2,5 тона товар и да развива скорост от 100 км/ч.

Третият модел е най-сложен и грандиозен по своя замисъл. Наименованието му е Nanuq. Като цяло прилича на по-малките си "събратя", но параметрите му са товароносимост до 30 тона и скорост до 120 км/ч. Тук продължителността на полета ще бъде неограничена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

ssa

преди 12 години

...който трудно може да се симулира без грешки дори и от суперкомпютър.А относно слънчевата енергия - днес сме съумели да оползотворим смешно малка част от нея, но щом една енергия съществува, значи рано или късно може да бъде усвоена ефективно.

40

ssa

преди 12 години

"Небесните господари" е един изключително мрачен и подтискащ роман. Дори и така нареченият хепиенд ми изглежда като изваден от деветия кръг на дантевия ад. Хора, успокойте се. Бъдещето на човечеството няма да е леко, но в крайна сметка всичко ще се промени към по-добро. Сюжетите на днешните книги и филми са плод единствено на ограниченото (дори и ако автора е гениален) виждане на един човек (или няколко, ако са екип), а развитието на една цивилизация е изключително сложен и непредвидим процес...

39

Анонимен

преди 12 години

Високо, високо над дървените глави и злободневието :) Ето затова плащат милионерите за една минута в Космоса, други пък правят същото в манастири на разни религии.

fallback