ExoMars. Изображение: ESA
fallback

Проектът на марсохода ExoMars е под заплаха от срив – Европейската космическа агенция не може да намери ракета-носител, за да изпрати апарата в Космоса, съобщава UniverseToday.

Според изданието представители на NASA и ESA ще проведат днес среща, на която ще решават какво да правят с проекта. Главната трудност е, че на фона на собствения си орязан бюджет NASA не може да предостави Atlas V за планирания през 2018 г. старт.

Сега, освен варианта със закриването на мисията, двете агенции ще разглеждат и възможността да се използва руската ракета "Протон". През 2009 г., в една от предишните версии на проекта, тази ракета беше разглеждана като резервен вариант за американския Atlas.

ExoMars е предназначен за търсене на следи от живот на Червената планета (както отдавна измрял, така и съществуващ в настоящия момент). Това предполага изучаването на състава на повърхността на Марс, а също проясняване на възможните опасности, с които може да се сблъска пилотирана мисия. Стойността на проекта е 1,36 млрд. долара.

ExoMars не е единствената мисия, която се сблъсква с трудности. Проектът на телескопа James Webb на NASA, който трябва да наследи Hubble, също се оказа на границата на закриването заради преразход на средства. Заедно с това съществува вероятност апаратът да бъде пуснат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

алхимика

преди 12 години

И слава богу! Защо да се харчат излишно пари,пък дори да са западноевропейски? Нищо повече няма да научим за Марс. Вече всичко се знае за тая планета. Там няма нищо. От нови изследвания просто няма смисъл! Най-добре да не пускат марсохода.

16

^3DAttack

преди 12 години

до 15 Бюджета ме е орязан както ти си мислиш .. няма такова нещо .. просто страшнп много пари са пренасочени към часните компании които разработват клосмическите кораби за полети кътм ISS и Орион на ЛМ това иначе направи си справка и ще видиш че е така..

15

...

преди 12 години

това вече е прекалено...имам впредвид Американската тъпотия...не съм някакъв отчаян русофил даже напротив но...защо подяволите орязват толкова бюджета на НАСА че чак не могат да изтрелят една ракета Atlas...бюджета на НАСА беше около 20 млрд$ което за размерите на Американската икономика е нищожно...за какво го съкращават ще спестят 5 млрд$...да съкратят малко военния бюджет който е около 700 млрд$...дано им влезне малко акъл в главите...че изследването на космоса е мн важно за човечеството...

fallback