Историческо споразумение беше постигнато между Американската космическа агенция и единствената частна компания в света, която разполага с космически кораб в напреднала фаза на тестови полети. НАСА за първи ще разчита на външна фирма за осъществяване на полети в Космоса и това е Virgin Galactic на британския магнат Ричард Брансън, посочва fastcompany.com.

Новината категорично потвърди намеренията на американското правителство да заложи на наемането на летателни апарати, вместо да влага в изграждането на собствени. Така след края на ерата на совалките НАСА вече е зависима от частни компании.

Астронавтите ще летят на борда на кораба SpaceShipTwo, който е с кабина с размери 3,7 на 2q3 метра. Разбира се, полетите ще са с продължителност 2-3 часа и не могат да си съперничат с тези на совалките, но за сметка на това могат да бъдат извършвани доста по-често и ще струват доста по-евтино.

Още по темата
За Virgin Galactic настоящата сделка отваря нов бизнес хоризонт. Доскоро компанията беше определяна като изцяло туристическа, като дори събра повече от 55 млн. долара депозити от желаещи да са сред първите цивилни в орбита около Земята. Сега обаче за Ричард Брансън науката се превръща в също толкова, ако не и по-важно, бюджетно перо, каквото е и космическият туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase