Общ преглед

 

След като полетът на "Атлантис" постави точка в трийсетгодишната история на совалките, НАСА с всички сили се старае да убеди обществеността, че прекратяването на работата на тези космически кораби далеч не означава край на ерата на човека в Космоса, пише ВВС.

Още по темата
За да демонстрира на американците в каква посока се движи НАСА сега, агенцията докара на Космическия център Кенеди новата версия на космическия кораб "Орион".

Този многоцелеви пилотиран кораб (Multi-Purpose Crew Vehicle) трябва да се отправи малко по-далеч от МКС, тоест към астероидите или към Марс, казва НАСА. И именно на MPCV, новия "Орион", ще се падне честта да закара хора там.

Няколко варианта

НАСА разреши и на компанията Boeing да демонстрира своя проект CST-100 – концепция за космическа капсула за космонавти, изпращани в Космоса с помощта на ракетоносител.

НАСА се надява, че още в средата на десетилетието тези космически апарати ще се използват подобно на таксита, за да превозват астронавти до и от МКС.

Недалеч от Космическия център Кенеди своите възможности демонстрира и компанията SpaceX – площадката за изстрелването на нейните ракети "Фалкон" с капсули "Драгон" се намира на базата на ВВС на САЩ в Кейп Канаверал. "Драгоните" също се разглеждат като средство за превоз на астронавти на МКС.

Освен това НАСА подписа и договор с компанията Sierra Nevada Corporation (SNC), като й предостави достъп до обекти в Космическия център Кенеди.

SNC разработва минисовалка с името Dream Chaser, която според надеждите на фирмата НАСА може да използва за изпращане на астронавти в околоземна орбита.

Американската космическа агенция смята, че с новите космически апарати ще направи изпращането на хора в Космоса значително по-евтино.

"Човека в Космоса го чака светло бъдеще – настоява шефът на НАСА Чарлз Болдън пред журналисти. – Ще повтарям това постоянно, така че да ви се наложи да го публикувате. Бъдещето е просто удивително и сега ще видите как НАСА вече прави първи стъпки към него".

Ветераните са против

Ветераните неведнъж възразяват против насоката на развитие, която е избрала НАСА. Неотдавна те подкрепиха статия в New York Daily News, която твърдеше, че заради "оставката" на совалките се поставя под въпрос безопасността на Международната космическа станция.

Зам.-шефът на НАСА Бил Герстенмайер се опита учтиво да опровергае тази критика.

"Имаме достатъчно детайлни разработки, създадени без излишен шум от нашите технически специалисти. И успяхме да изработим доста сериозна стратегия относно това в каква посока трябва да се движим в бъдеще", каза той.

"Ветераните на НАСА възприемат тази организация такава, каквато тя беше в миналото – с други сътрудници – каза Герстенмайер. – И те нямаха този опит и разбиране на всички детайли, въз основа на които нашите специалисти всеки ден изпълняват своята работа".

Проблемът за НАСА се заключава в това, че обществеността все по-често забелязва гледната точка на своите герои. И за агенцията няма да е лошо да си спечели подкрепата на ветераните, за да убеди света в реалността на прогнозите за своето светло космическо бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase