Космическата станция "Мир". Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Руското научно производствено обединение (НПО) "Лавочкин" планира в периода 2013-2020 г. да изстреля осем междупланетни станции за изследване на планети и малки космически тела в Слънчевата система, съобщи РИА Новости.

В разработките и проектите се включват специалисти от националните изследователски университети и учени от Руската академия на науките. Сега усилията са насочени към създаване на космически служебни модули, които са минали пълния цикъл на наземна отработка с положителни резултати.

Космическият апарат "Луна-Ресурс" ще е първият, който ще изследва Слънчевата система. Стартът е планиран за 2013 година.Основната задача е да бъде доставена на Луната мобилна изследователска станция-луноход, да се изследват природните ресурси на небесното тяло.

Проектът "Луна-Глоб" предвижда изстрелване на автоматична  сонда, която трябва да кръжи около Луната и да избере подходящо  място за кацането на спускаемите апарати, които впоследствие ще  бъдат изстреляни. Планирано е стартът на сондата да е през 2014 г.

Още една сонда "Венера-Д" ще бъде изстреляна към "планетата-съседка" на Земята през 2016 г. Главната цел на
проекта е да се изследва химичният състав на Венера. Ще бъде проучена и нейната повърхност, за да бъде избрано място за кацане, ще бъде определен минералният състав на веществата на горния слой.

Проектът "Марс-НЕТ" предвижда непрекъснат и глобален мониторинг на климата и сеизмичната обстановка на Марс, а също навигационно обезпечаване на експедиция до Червената планета. Космическият апарат ще бъде изстрелян през 2016 г.

Генералният директор на НПО "Лавочкин" съобщи още, че през 2020 г. ще бъдат реализирани още 4 проекта за изследване на планетите и малките тела в Слънчевата система. Сред тях е проектът "Апофис", чиято цел е да бъде уточнена траекторията на астероиди, които застрашават Земята.

Проектът "Експедиция-М" предвижда на Земята да бъдат доставени образци от Марс, да се уточнят инженерно-техническите модели на атмосферата и повърхността на Червената планета и др.

Мисията "Лаплас-Европа П" си поставя за цел изследването на Юпитер, а космическият апарат "Меркурий-П" ще изучава структурата и повърхността на тази планета и околопланетната плазма, ще събира други данни за Меркурий, ще картографира планетата и ще анализира грунта й.

Ще се работи и по проекта "Фобос-Грунт", предвиждащ изстрелването на сонда към спътника на Марс - Фобос.
Първоначално стартът беше планиран за есента на 2009 г., но по-късно бе отложен за ноември 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

268

Анонимен

преди 12 години

НАСА изстрелва по 8 на година тъй, че от Роскосмос доста водка имат да изпият докато ги стигне

267

Анонимен

преди 12 години

Браво на Русия ! Дано успеят в начинанието . Това е добре за всички , когато има конкуренция има и развитие ! Най добрия стимул за НАСА са РОСКОСМОС и обратното! И за *** дето пак мъдрят за политика : Не търсете под вола теле ,че може да ви нае...е!

266

Факт

преди 12 години

Русия "ЩЕ" изстреля... Някога, в бъдещето. НАСА стъпи на Луната, изпрати сонди на Марс, които пращаха данни с години. Ще очакваме включване

fallback