Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Късно вчера хакери публикуваха списък с потребителски имена и пароли на администраторите на сървър на Apple, съобщават New York Times и Wallstreet Journal.

Атаката е поредната от много нападения срещу големи компании и е част от обединените действия на групите Anonymous и LulzSec, която официално обяви край на дейността си и бе приютена при по-голямата организация.

Двете хакерски групи обявиха, че започват операция с названието AntiSec, която е насочена срещу големи корпорации, правителства и служби за сигурност.

В публикувания вчера списък има 27 потребителски имена и пароли, както и линк към предполагаемия сървър на Apple. В официалното си изявление в платформата за микроблогове Twitter хакерите твърдят, че са проникнали в сървъра на компанията благодарение на дупка в сигурността на софтуера.

"Не се притеснявайте, усилията ни са насочени в друга посока", обявиха още от групата през Twitter. Все пак компанията може да бъде цел и на по-мощна атака, пишат хакерите в акаунта си.

Атака срещу сървър на Apple може да има и допълнителни последствия за компанията и потребителите й. По собствени данни тя разполага с повече 225 млн. акаунта на iTunes, които са свързани с кредитни карти.

Последиците от евентуална кражба на тези данни не могат да бъдат изчислени. В последно време японският концерн Sony се сблъска с масивна кражба на данни. Повече от 100 млн. данни за клиенти са били източени от мрежата PlayStation Network.

От щатския концерн все още не са коментирали дали публикуваната информация е истинска.

Хакерите от Anonymous и LulzSec най-вероятно стоят зад атаките срещу други големи имена от индустрията, сред които Sony и AT&T, както и срещу правителствени институции като американския Сенат, ЦРУ и полицията на щата Аризона.

Още технологични новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase