Image Credit: NASA/JPL/Space Science Institute
fallback

Общ преглед

 

НАСА публикува нови снимки на сатурновия спътник Елена, направени от космическия апарат "Касини", който изследва планетата Сатурн и нейните спътници, съобщи Лента.ру.

"Касини" е прелетял край Елена на 18 юни 2011 г., но снимките са представени едва сега.

Космическият апарат е заснел Сатурновата луна от разстояние почти 7000 км.

Новите снимки ще позволят да бъде създадена карта на повърхността на Елена, за да се разбере строежът и историята на спътника и да се изясни произходът на напомнящите на бразди структури.

Елена е естествен спътник на Сатурн. Известен е още под името Сатурн 12. Спътникът е открит през 1980 г. при наземни наблюдения от екип астрономи, включващ Пиер Лаке и Жан Лекашу от обсерваторията "Пик дю Миди". Размерите на спътника са 36 на 32 на 30 км.

Елена е от т.нар. троянски спътници, той е коорбитален с Диона и Полидевк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 12 години

Малеее всички профани от форум политика ли са тука да коментират ? Отвратителни сте! Чак ме е гнус като помисля ,че се наричате българи и хората по света ме приравняват с такива като вас! Това науката , човешките постижения ... абе друго си е чалгица и кИфтаци нали ?

18

Сатурн Планетков

преди 12 години

Хубаво ми е Еленчето,това ми е най-личната сателитка,ей!Карфиол била, изкопаемо била. Айде, по вселенско космическите стандарти си е убавица,разбрахте ли! Кога пък в Космоса излезнахте, кога от сателитна хубост взехте да разбирате бре *** земни.

17

хахаха

преди 12 години

олелеее някой тука вече мастурбират гледайки снимката

fallback