Снимка: Reuters
fallback

Интернет корпорацията ICANN, регулираща създаването на домейни и разпределението на IP адреси, прие правила, които позволяват създаването на адреси, завършващи практически на всяка дума, съобщи ВВС.

Това е най-голямата промяна в регулирането на интернет в последните години. То може да означава, че скоро сред обичайните домейни .com или националните от типа на .bg или .uk могат да се появят домейни на частни компании и организации. ICANN започва да приема заявки за регистрация на нови имена през следващата година.

Очаква се сред първите желаещи да получат собствени домейни да бъдат администрации и големи градове. Според шефа на ICANN Род Бекстром нововъведението открива "неограничени възможности за човешкото въображение".

"Никой не може да предскаже къде ще ни изведе това историческо решение", заяви Бекстром. Новите правила за създаването на домейни могат да доведат до появата на адреси, завършващи например на .google, .coke, .BBC или .България.

Но всяка заявка за сдобиване с нов домейн ще струва на желаещия около 200 000 долара, освен това трябва той трябва да докаже, че има законно право върху регистрираната дума.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

До 12 (фенка)

преди 12 години

Домейнът ".be" няма нищо общо със статията. Това е белгийският еквивалент на нашето ".bg". Нито е нещо ново, нито е измислено от българин, за да бъде повод за гордост, каквато долавям в написаното от теб. Нищо лично! Може и да го знаеш това, но някак си не си личи от коментара.

18

до 18

преди 12 години

На IPV4 може да се изчерпат IP адресите но на IPV6 едва ли , още не са ги почнали.Крайно време беше от ICANN да дадат възможност на всеки луд с пари да си регне домейн.За тях е важно да прибират парите.Очаквам домейни като .*** или .железо , общо взето нетът ще стане интересен и разнообразен.

17

80286

преди 12 години

Това за домейните добре, ама ИП-тата свършват...

fallback