Снимка: Reuters

Китай отхвърли обвиненията, че е свързан със следене на мейлите в Gmail на високопоставени американски политици, военни и журналисти. Говорител на външното министерство заяви, че е „неприемливо“ да се обвинява Китай, съобщи ВВС.

Google не обвини директно китайското правителство за хакерската атака срещу пощата, но обяви, че тя идва от град Цзинан.

Компанията съобщи, че системата й за сигурност не е разбита, но е засечено, че отделни пароли са взети. Обект на атаката са били и китайски политически активисти в други азиатски страни.

Макар да е изключително трудно да се разбере дали правителство или отделни хора стоят зад подобна атака, прави впечатление, че тя е насочена срещу хора, които имат достъп до чувствителна, дори секретна информация.

На официална пресконференция в Пекин говорител външното министерство обяви, че „да се обвинява Китай за такива нарушения е недопустимо.“

„Хакерството е световен проблем и Китай също е жертва. Обвиненията в т. нар. подкрепа за хакери са абсолютно неоснователни и имат скрити мотиви“.

В сряда  Google обяви, че са „установени и прекъснати“ опити да се откраднат паролите на отделни потребители и да се следят пощите им.

Белият дом също започна проверка, но обяви, че не вярва да е проникнато в пощите представители на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase