Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

В слово по повод откриването на новата азиатска централа на Microsoft в Пекин, изпълнителният директор на компанията Стив Болмър обяви, че приходите на компанията в Китай са едва 5% от нивата в Съединените щати. Това се случва, въпреки че продажбите на персонални компютри, ползващи операционната система Windows, в двете страни са на сравнително еднакви нива.
 
Причината за разликата не е изненадваща – пиратството. 
 
Според Болмър обвиненията, че предлаганият от компанията му софтуер е прекалено скъп и това води до разпространяване на пиратството са неоснователни. Доводът на директора – „ако можеш да си позволиш компютър, можеш да си позволиш и операционната система за него”. За Болмър липсата на адекватна държавна защита за интелектуалната собственост е в основата на проблема.

Като доказателство за думите си шефът изнася данни, че дори и в бедна страна като Индия печалбата на Microsoft е с цели 6 пъти по-голяма в сравнение с Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Азъ

преди 13 години

Ха-ха-ха!Ей бизнесмени засмяни у Китай НЯМА закон за авторското право!!!За къв да ви ги купуват?!?Купуват само за продуктите си за износ,ако клиента иска уиндоус.:-))

22

Анонимен

преди 13 години

И пордължение на темата.... На майкрософт му плащат лицензни такси за една камара технологии, голяма част неработещи такива.... Не жалете гадините, крадете ги както те крадът вас! INTEL или АMD дали ви изкарват от лицензи и патенти дори 1 процент от тази цифра? Докато политиката на софтуерните компании е такава няма защо да се сърдят че ги кръдат... ПРАВЕТО ГО И ВИЕ!

21

Анонимен

преди 13 години

Проблема е в цената.... докато е такава ще крада с кеф! Още повече ВИНАГИ ИМА НАЧИН да защитиш нещо достатъчно добре ако разбира се искаш да е защитено. Направете си сметка, един нов процeсор е около 300$. Всеки се тества един по един и се продава когато наистина работи. Персонала и ресурсите за производството му са далеч по скъпи от тези на софтуера. Прави се почти от начало до край на ново. и няма I AGREE! За сравнение всеки уиндоус се печата на конвеир, и ен а същата цена

fallback