Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

През втория си работен ден членовете на екипажа на американската космическа совалка "Индевър" ще изследват за евентуални повреди външната обвивка, съобщи ИТАР-ТАСС.

Процедурата да се изследва термозащитната обвивка на совалката вече се е превърнала в традиция. Операцията ще бъде извършена със специална дигитална камера, монтирана на "ръката" на робот манипулатор.

От НАСА информират, че по време на изстрелването от външния резервоар за гориво са се откъснали две съвсем малки парчета от замръзналата термоизолация. Те обаче е би трябвало да причинят каквито и да било проблеми по време на мисията на совалката.

Американската космическа совалка "Индевър" с шестима астронавти на борда беше изстреляна успешно на 16 май от Космическия център "Кенеди". Това е последният полет на совалката, преди да бъде "пенсионирана", припомнят Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Oще по темата
Полетът на совалката ще продължи 16 дни, по време на които астронавтите ще излязат 4 пъти в Открития космос, като продължителността на всеки ще е над 6 часа. По време на излизанията астронавтите ще извършат профилактични дейности на външната повърхност на станцията и ще монтират на МКС ново оборудване.

Полетът е 25-и и последен в "кариерата" на "Индевър". Совалката служи на НАСА вече 19 години. След като се завърне на Земята на 1 юни, совалката "Индевър" ще бъде предадена на Калифорнийския научен център в Лос Анджелис.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Горубляне

преди 12 години

дайте да и врътнем километража на 70хил.км. и да я продадем като совалка карана от бабичка,която навремето е била лекарка

1

$

преди 12 години

Ако бяха взели на борда един наш автотенекеджия, щеше да я закърпи,че няма да личи. И щяха да я пуснат пак да лети като кораб втора ръка.

fallback