Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британски археолози сканират с нови технологии каменния паметник от епохата на неолита Стоунхендж. Те търсят ключа към загадката на неговия произход, съобщава ВВС.

Предполага се, че ще бъде разгледана с лазерни лъчи цялата повърхност на изправените и легналите каменни монолити. По-голямата им част е невидима за невъоръжено око, тъй като е покрита с лишеи.

По-рано бяха открити изсечени по тях древни изображения, включително знаменитата "кама".

Още по темата
"Камъните от Стоунхендж могат да разказват завладяващи истории за миналото, необходимо е само внимателно да се вгледаме в техните "лица", обяснява изследователят на фонд "Английско наследство" Дейв Бетчелър.

Неговият екип ще изучава както древното изкуство върху камъните, така и по-съвременни "графити", които също наброяват стотици години.

Така през XVII век на един от монолитите се появил надписът "Wren". Смята се, че той е оставен от архитекта сър Кристъфър Рен, създател на лондонската катедрала Сейнт Пол.

Чудесата на "вълшебните камъни"

В хода на предстоящото сканиране на Стоунхендж ще бъде направен най-точният до този момент цифров модел на знаменитото съоръжение. Неговите размери и малките неравности ще бъдат измерени с точност до 0,5 мм.

Предишният пълен "портрет" на Стоунхендж е направен през 1993 г. със снимки, а показаната на тях информация е не по-малка от 2 см.

"Новото изследване ще позволи да съберем несравнимо повече информация за паметника и околния ландшафт", казва шефът на геодезическата катедра на "Английско наследство" Пол Брайън.

Фондът предлага да се построи на Стоунхендж нов център за посетители и да се затвори част от пътя, който сега преминава на няколко метра от комплекса.

Британското правителство прекрати миналата година финансирането на този проект с цел икономия на бюджетни средства, но обеща да отдели пари от националната лотария.

Лазерното сканиране на Стоунхендж вече е започнало и трябва да приключи до края на март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase