Вчера започнаха първите разкопки от 40 години в легендарния комплекс Стоунхендж. Целта на двуседмичните работи ще бъде окончателното изясняване на точната възраст на градежа.

Учените ще се опитат да установят защо канарите в центъра на съоръжението са от долерит за разлика от останалите. Изследователите смятат, че тези канари, доставени от Уелс, са ключ към разгадаването на тайната за истинското предназначение на Стоунхендж.

Според тяхната версия мегалитният комплекс край Солзбъри е било работна площадка на лечители. Дейността се ръководи от двама водещи британски експерти по история на Стоунхендж – Професор Тим Даруил и професор Джеф Уейнрайт.

Двамата смятат, че мегалитът в графство Уилтшър е светилище от епохата на неолита, към което са се стремили поклонници, желаещи да получат изцеление. В подкрепа на версията си учените привеждат факта, че между откритите останки на древните хора у мнозина от тях са открити явни следи от травми и телесни недъзи.

Използването на съвременни технологии им помогнало да определят, че много хора са преодолели огромни разстояния, преди да се доберат до това място. Освен това те са открили и мястото, откъдето е доставен долеритът.

Според тях канарите в момента се намират на 250 километра от оригиналното си местонахождение в западната част на Уелс. Свидетелства от тази част на Британия показват, че древните хора са вярвали в магическата им сила.

Учените се надяват, че при разкопките ще успеят да открият доказателства за хипотезата си. По-конкретно те се надяват да достигнат до „пода“ на древното съоръжение, който според тях би могъл да е направен от същия материал.

Камъните, които посетителите виждат сега, са се появили доста по-късно. Разкопките могат също да помогнат за установяването на конретната датировка на съоръжението от двоен пръстен долеритови канари – първото, издигнато някога в Стоунхендж.

През 90-те години на ХХ век археолозите се опитваха д определт възрастта на най-старите градежи. Според тогавашните изчисления най-ранните са от 2550 г. пр. Хр.

По-точното датиране се оказа невъзможно, защото материалите, открити при първите разкопки, са били описани неточно, което значително затрудни последващия анализ. Разкопките са финансирани от BBC. Археологическите работи ще бъдат заснети и показани през есента на тази година, предаде BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase