"Дискавъри" се завръща у дома. Снимка: NASA/Jack Pfaller

Совалката „Дискавъри”, която се отправи на последния си полет в Космоса късно вечерта на 24 февруари, успешно се приземи точно навреме в Космическия център „Кенеди” във Флорида в 18,57 ч. българско време в сряда. Кацането беше излъчвано в сайта на НАСА.

„Дискавъри” се отдели от американския сегмент на Международната космическа станция (МКС) около 14 ч. българско време в понеделник. Совалката стартира от Космическия център „Кенеди” и се скачи с МКС на 26 февруари. Първоначално се предвиждаше тя да се отдели от станцията на 6 март, но НАСА го отложи с един ден.

Такова решение беше взето, за да се даде допълнително време за оборудване на модула Permanent Multipurpose Module и за натоварване на боклука на товарния кораб HTV-2, който ще се отдели от МКС в края на март.

Основната задача на 12-дневния полет на совалката беше доставката на МКС на различни стоки. Например на борда на „Дискавъри” се намираше предназначения за МКС първи човекоподобен робот – Робонавт 2 (Robonaut 2, R2), който е съвместна разработка на компанията General Motors и НАСА.

Още по темата
Със совалката на МКС беше доставен и новият многофункционален модул „Леонардо”, който по-рано беше използван за доставка на оборудване от Земята на станцията и обратно. „Леонардо” няколко пъти е летял до МКС. След последния полет модулът беше модифициран, за да остане завинаги скачен към станцията. Той ще бъде използван като допълнително складово помещение в състава на МКС.

Този полет стана 39-и и последен за „Дискавъри”, която първа от оставащите в космическата флота на САЩ совалки „излиза в пенсия” и ще стане украшение на един от американските музеи. До есента на 2011 г. в Космоса за последен път ще летят „Индевър” и „Атлантис”. Стартът на „Индевър” е определен за 19 април, а „Атлантис” трябва да полети към МКС на 28 юни.

Преди седмица астронавтите от „Дискавъри” Стивън Боуън и Ел Дрю успешно завършиха второто и последно излизане в Открития космос. Работата на астронавтите от външната страна на МКС, по време на която беше изпуснат амонякът от демонтираната по-рано неизправна помпа на системата за терморегулация и бяха извършени необходимите процедури с модула "Колумб", започна в 17,22 ч. българско време и продължи 6 часа и 14 минути.

След отлитането на „Дискавъри” към МКС остават скачени още четири космически кораба: европейски и японски товарен кораб (ATV-2 "Йохан Кеплер" и HTV-2 "Конотори"), руския товарен кораб "Прогрес" и пилотирания "Союз", съобщава РИА Новости.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase