Снимка: NASA/Gary Rothstein

Националната агенция по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) назначи за 28 юни датата на последния старт на совалката "Атлантис", съобщава РИА Новости, като се позовава на космическата агенция.

Преди това бяха определени датите и времето на стартовете на  "Дискавъри" и "Индевър", които ще бъдат последните в рамките на космическата програма на НАСА Space Shuttle. Според НАСА стартът на "Дискавъри", отлаган няколко пъти заради технически проблеми, е определен за 24 февруари в 16,50 ч. местно време (7,50 българско). Стартът на "Индевър", също отложен от 1 април заради допълнителни проверки на горивната система на совалката, е планиран за 18 април в 19,48 местно време (9,48 българско).

Заключителен ще стане стартът на "Атлантис", въпреки че той не влиза в официалната програма Space Shuttle, тъй като Конгресът на САЩ все още не е отделил необходимите за осъществяване на мисията някоколкостотин милиона долара, макар че принципна договореност за това е постигната. Независимо от този факт НАСА вече започна подготовка за полета, иначе специалистите няма да могат да подготвят совалката за старт на 28 юни.

Основната задача на "Дискавъри" ще бъде доставката на голямо количество стоки на МКС. Освен това астронавтите ще направят две излизания в Открития космос за профилактика на външното оборудване на станцията. Те ще поставят и специална платформа с резервни части за енергоснабдяването на МКС. "Индевър" ще закара на МКС магнитен спектрометър, а "Атлантис" ще прибере неизправната помпа от МКС.

Смяната на екипажите на МКС сега се осъществява с руски кораби "Союз". Те остават и единственото средство за транспорт в орбита и връщане на космонавти и астронавти по програмата МКС след приключване на програмата Space Shuttle и до появата на нови пилотирани кораби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase