"Дискавъри" се отправи в орбита за 39-и и последен път. Снимка: NASA TV

Късно вечерта в четвъртък НАСА най-после изпрати совалката "Дискавъри" от Космическия център "Кенеди" на остров Мерит в щата Флорида, се казва в съобщение на Американската космическа агенция.

"Хубаво е да сме тук", предаде до центъра на НАСА командирът на совалката Стивън Линдси, след като тя излезе в орбита, изключи трите основни двигателя и откачи външния горивен резервоар.

Официалното пускане на совалката беше в 23,53 ч. българско време.

Основната задача на 12-дневния полет на Дискавъри е да достави на МКС голямо количество стоки. Освен това астронавтите Ел Дрю и Тим Копра ще направят две излизания в Открития космос за профилактика на оборудването от външната страна на станцията.

Те ще поставят и специална платформа с резервни части за енергоснабдителната система ма МКС.

С "Дискавъри" в Космоса се отправи и Robonaut-2 – роботът, който е съвместна разработка на компанията General Motors и НАСА. Целта на изпращането му е проверка на неговата функционалност в условията на безтегловност, влияние върху работата му от космическото и електромагнитното излъчване.

Уникалността на Robonaut-2 е в това, че е ловък и подвижен и с лекота може да повдигне товар с маса над 9 кг. За разлика от човека на него не му е нужен скафандър, тоест роботът може да извърши много от дейностите на хората във вакуум и без специална защита.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase