Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Китай започна работата по проектирането на космически апарат, който трябва да кацне на Луната през 2013 г., съобщи ИТАР-ТАСС.

Става въпрос за "Чанъ-3", който се предвижда да бъде изстрелян от космодрума Сичан в провинция Съчуан през 2013 г. "Чанъ-3" ще има за цел да бъдат отработени технологии за кацане на лунната повърхност. Сложността на мисията е свързана с мекото му кацане на Луната, с което ще бъде осъществен технологичен пробив в рамките на китайската програма за изследване на естествения спътник на Земята.

Още по темата
На борда на апарата ще има оборудване за научни експерименти. Китайската програма за изследване на Луната условно е разделена на три етапа. В рамките на първия етап през октомври 2007 г. успешно бе изстрелян апаратът "Чанъ-1". Той функционира 16 месеца на лунна орбита.

В резултат бе съставена триизмерна карта с висока резолюция на лунната повърхност. През 2010 г. бе изстрелян апаратът "Чанъ-2", чиято цел бе да бъдат заснети райони на лунната повърхност, на един от които трябва да кацне "Чанъ-3".

Вторият етап предвижда на повърхността на естествения спътник на Земята да бъде изпратен луноход. В рамките на третия етап през 2017 г. към Луната ще бъде изстрелян още един апарат, чиято главна цел ще е да достави на Земята образци от лунната повърхност.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase