Снимка: JAXA

Стартът на японския космически товарен кораб HTV2, който беше планиран за четвъртък и отложен заради лошото време, е планиран за събота, съобщава Японската космическа агенция (JAXA).

Ракетата H-IIB F2 с втория японски космически товарен кораб трябваше да стартира в 15,29 ч. (8,29 ч. българско време) на 20 януари от стартовия комплекс Йошинобу, влизащ в състава на Космическия център Танегашима.

Стартът беше отложен заради прогнозата, според която в предвидения срок съществува голяма вероятност от електрически разряди в облаците, което може да доведе до повреждане на бордовата електроника на кораба.

JAXA съобщава, че стартът ще се осъществи на 22 януари в 14,37 ч. местно време (8,37 ч. българско). Руският космически товарен кораб "Прогресс М-09" ще излети за МКС на 28 януари, а вторият европейски товарен кораб ATV-2, получил името "Йохан Кеплер" – на 15 февруари.

Първият японски безпилотен космически товарен кораб HTV беше изстрелян от космодрума Танегашима през септември 2009 г. Неговата товароносимост е 6 тона и той достави на МКС 4,5 тона оборудване, храна и стоки. До 2015 г. Япония смята да изпраща на МКС по един товарен кораб на година, съобщава РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase