fallback

Общ преглед


Руската компания „Орбитални технологии“ (Orbital Technologies) е готова съвместно с РКК „Енергия“ да реализира амбициозен проект по създаването на Комерсиална космическа станция в околоземна орбита (CSS) и да пусне първия модул космически хотел с ракета-носител „Союз“ още в края на 2015 – началото на 2016 г., заявява пред РИА Новости директорът на Orbital Technologies Сергей Костенко.

Според него първоначално космическият хотел ще има четири каюти и е предвиден за пребиваване на до седем души едновременно. Транспортът на туристите и връщането им обратно на Земята се планира да се осъществява с кораби „Союз“, а хотелът ще бъде снабдяван с товарни кораби „Прогрес“.

Oще по темата
Едновременно с това проектът ще обезпечава скачването към космическия хотел не само на руски кораби.

„Идеята е да могат да се приемат и европейски, и американски, а възможно и китайски космически кораби – тоест всички типове, които ще бъдат създадени към времето на пускане в експлоатация“, отбелязва директорът на Orbital Technologies.

Той уточнява, че в сравнение с Международната космическа станция, която не е предвидена за комфортно пребиваване на туристи, космическият хотел ще има удобства.

"Проектираният модул вътре няма да напомня на МКС – в хотела ще бъде комфортно, а Земята ще може да се наблюдава през големи илюминатори“, разказва Костенко.

Орбитата на космическия хотел ще се избира в близост до МКС.

„Станциите ще могат да си взаимодействат. В случай на необходимост CSS ще служи за убежище на екипажа на МКС и обратно“, отбелязва Костенко.

В същото време, за разлика от МКС, към която постоянно са прикачени два кораба „Союз“, космическият хотел няма да има кораб спасител. „С какъвто кораб долетят туристите, с него ще се връщат“, уточнява директорът на Orbital Technologies.

Според него комерсиалната станция ще се използва от частни лица, професионални екипажи и корпоративни изследователи, заинтересувани от осъществяването на свои научни програми. В отговор на въпрос няма ли да се конкурират CSS и МКС, Костенко казва:

„Няма да има конкуренция. МКС изначално е предназначена за други цели – научна и техническа работа по държавно нареждане. Ние планираме да създадем космически хотел“.

Костенко не споменава за комерсиалната страна на проекта, а само уточнява, че за реализацията са намерени руски и американски инвеститори и може да става дума за стотици милиони долари“.

Очаква се кандидатите за воаяжи в космическия хотел да се подбират от компанията Space Adventures, която си сътрудничи с Роскосмос по изпращането на непрофесионални участници в космически полети до МКС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

до 96

преди 13 години

Андрей Гейм и Константин Новоселов спечелиха Нобеловата награда по физика тази година, за откриетието на графена, който досега се е смятал за невъзможен!На ти, жалък неудачник!

97

зоро

преди 13 години

къде е сега масларова , да прати нашите пенсионери на почивка

96

Анонимен

преди 13 години

Допринесли са с новите измерения на геноцид над собствения си народ ! С това са допринесли руснаците. Хитлер ще бъде бележка под линията, споменаван във връзка със геноцида на Сталин.

fallback