Снимка: НАСА
fallback

Отделянето на пилотирания кораб „Союз ТМА-18" от МКС, което беше планирано за петък сутринта, не можа да се състои по технически причини и беше отложено.

Бордовият инженер на МКС Фьодор Юрчихин, намиращ се борда на станцията около затворения входен люк към кораба, открил под кожуха на механизма на стиковъчния възел счупено зъбно колело. Възможно е точно този детайл да е възпрепятствал отделянето на космическия кораб от МКС.

„Предварителният анализ на резултатите на работата на техническата комисия показва, че в системата на бордовия компютър е постъпил лъжлив сигнал за отсъствие на херметичност на стиковъчния възел“, казва шефът на Роскосмос.

Необходимите проверки, показващи наличие на херметичност, вече са проведени, но за да убедим окончателно в надеждността на стиковъчния възел и да изясним причините за лъжливия сигнал, взехме решение за отсрочка“, съобщава Перминов.

От НАСА съобщават, че инцидентът няма да повлияе на плановете им, отнасящи се до програмата на совалките, съобщава за РИА Новости Марк Боумен, зам.-директор на пилотираните програми на НАСА в Русия.

„Смятам, че това няма да се отрази на програмата на совалките. Ако кацането е утре, то пускането на следващия „Союз“ ще бъде по план и ние ще продължим подготовката на совалката за пускане на 1 ноември. Тоест всичко върви по план“, казва Боумен.

„Винаги имаме резервен план и винаги се застраховаме за случаи, когато не успеем да се отделим или кацнем“, добавя той.

По думите му специалистите остават в Караганда и Джезказган и са готови да започнат търсене и спасяване на екипажа утре.

„Можем да използваме нашите средства за връзка, а ако това е необходимо от руска страна, да използваме и нашите спътници“, казва Боумен. Той отбелязва, че най-сериозната авария може да е излизането от строя на стиковъчния възел и невъзможността за по-нататъшното му използване.

„На станцията има още три руски стиковъчни възела – отбелязва представителят на НАСА, – така че сериозни проблеми не се очакват“.

Очаква се кацането на спускаемата капсула с трима космонавти на борда да се състои на 25 септември в 9,20-9,30 ч. московско време (ок. 8,30 българско).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 13 години

Кацнаха вчера, събота.

3

Анонимен

преди 13 години

тея са пътници

2

Анонимен

преди 13 години

...го каза булгаристанския простоустроен ***, докато жадно преглъщаше пърцуцата и със слюнки в уста, лапаше вилицата с набодена на нея чорбаджийска чушка.Сетне си избърса мазната уста в ръката, която избърса в потника и се изсекна гръмогласно през прозореца на балкона, от 6-ия етаж на панелката с отдавна олющена мазилка, мръсен вход, *** в тревата и торбички в клоните на дърветата около нея...

fallback