Снимка: Boeing

Корпорацията Boeing представи безпилотен самолет – разузнавач с водородно гориво, който може да лети четири дни, предаде ВВС.
Самолетът Phantom Eye може да се експлоатира на височина до 20 000 метра.

В края на лятото той ще бъде откаран в Калифорния. Там в изследователския център на НАСА апаратът ще бъде подготвен за първия му полет, планиран за началото на 2011 г.

Производителят твърди, че самолетът може да извършва продължително разузнаване и наблюдение. Машината е дело на секретното изследователско звено Phantom Works.

Повишената продължителност на полета е постигната за сметка на по-леката и мощна горивна система, която работи с водород. За сравнение разузнавателният самолет Condor през 1989 г. се задържа във въздуха 60 часа с обикновено самолетно гориво и това беше максимумът на възможното. Сега продължителността на полета е увеличена на 96 часа, подчерта представителят на Boeing Phantom Works Крис Хедокс.

Размахът на крилата на самолета е 46 метра. Той е оборудван с два четирицилиндрови двигателя с обем от по 2,3 литра, като мощността на всеки един от тях е 150 конски сили.

През май Boeing представи безпилотния самолет Phantom Ray. Размахът на неговите крила е 15,2 м, максималната височина на полета – 12 000 метра. Той ще се използва главно за изпитателни цели – за отработване на нови технологии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase