Снимка: НАСА

Астронавтите на НАСА все по-често „притичват“ към руския сегмент на Международната космическа станция – в американската „половина“ тоалетната руско производство отново излезе от строя, съобщава експерт от НАСА пред РИА Новости.

„Проблеми имаше и по-рано, но това не създава особени грижи на екипажа – тоалетна има на руския сегмент, а ако си много „на зор“, в краен случай може да посетиш санитарния възел в руския кораб „Союз“, който е скачен към станцията“, отбелязва той.

Санитарно-хигиенният блок, производство на РКК „Енергия“ на стойност 19 млн. долара, се намира в американския лабораторен модул „Хармония“. Тоалетната е аналогична на монтираната на руския модул „Звезда“, но допълнително е снабдена с американска система за регенерация на непитейна вода от урина, която струва на данъкоплатците още 250 млн. долара.

Това сложно инженерно устройство вече няколко пъти излиза от строя – в тръбите периодично се появяваха въздушни мехури, които блокираха системата, а совалката „Индевър“ трябваше да достави на станцията усъвършенстван катализатор.

Експертът на НАСА подчертава, че този път аварията не е в системата за регенерация, но още не е ясна точната причина за нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase