Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Учени доказаха, че звученето на мъжкия глас позволява на страничните хора достатъчно точно да определят степента на физическата му подготовка и агресивност, което вероятно е помагало да се оценяват съперниците в ранните стадии на човешката еволюция, се казва в статия, публикувана в сп. Proceedings of Royal Society B, пише РИА Новости.

Авторите на изследването не успели да установят кой точно параметър на звученето е индикатор на физическата сила на притежателя на един или друг глас, но стигнали до убеждението, че със задачата за оценка на физическите данни на мъжете се справят еднакво добре както жени, така и мъже, принадлежащи към  различни социални групи.

В своята работа учените под ръководството на Аарон Сел от Калифорнийския университет провели работа с доброволци от САЩ, румънски студенти, ловни дружинки и колекционери от Боливия, аржентински фермери, всеки от които на своя роден език трябвало да произнесе кратко и неемоционално фразата: „Това е експеримент, край на връзката“.

След това втора група доброволци, състояща се от мъже и жени от същите културни и етнически групи, трябвало да се опита въз основа на звученето на гласа да определи степента на физическа подготовка на мъжете и тяхната агресивност по скалата от едно до седем. Тези данни после били сравнявани с резултатите на независимата оценка на физическата сила и агрисивност на мъжете, проведена от изследователите по-рано с помощта на силови упражнения и психологически тестове.

Учените с удивление открили, че почти в половината случаи доброволците точно определяли степента на физическа подготовка на мъжете, което е много над статистическата възможност за чисто налучкване. По-нататъшните експерименти показали, че оценката на физическата сила на мъжете е почти толкова точна, както и при бегъл поглед върху тялото и лицето му, докато степента на агресивност се определя по гласа по-лесно от визуалния преглед.

„Резултатите показват, че съществуват параметри на гласа, които позволяват да се определят силата и агресивността на човек, които не стават ясни при разглеждането на снимки. Те говорят, че в хода на еволюцията хората са се научили да използват тази информация“, пишат авторите на изследването.

Кои точно акустични параметри позволяват да се съди за силата и агресивността на притежателите на един или друг глас, учените обаче не успели да разгадаят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Taralankolotomisteri

преди 13 години

Ave toz na snimkata e basi pi4a... golem zapek go e fanal.. shom taka da se mrashti... ama nishto to zdravo mom4e.. da napava moje i da izleze neshto ot tam..

57

balthazar

преди 13 години

Мисля,че това е нещо нормално за нас хората,но много малко хора са запознати сас силата на думите и тяхното значение.С дума може да убиеш,може и да саживиш.

56

Чък Норис!!!! :D

преди 13 години

Аз пък мога да ви кажа, че докато ми чуете гласа вече ще сте мъртви!!!

fallback