Изображение: НАСА
fallback

Руски специалисти от Научно-производствено обединение „Лавочкин“ разработват спътник за изучаване на астероида Апофис-99942. Това стана ясно на семинар, проведен в Откритото акционерно общество „Руски космически системи“, съобщава Роскосмос.

Апофис-99942 – астероид с диаметър около 270 м (по други оценки – 400 м) – се приближава периодично до Земята. На 19 години той минава на минимално разстояние от планетата – около 37 500 км, но астрономите смятат, че вероятността за сблъсък на астероида със Земята през 2029 клони към нула.

Специалистите повече се опасяват за 2036 г., когато Апофис-99942 ще се приближи опасно близо до Земята. Астрономите оценяват шансовете за сблъсък като 1 на 250 000 (0,000004 процента).

Учените отбелязват, че последствията от среща на нашата планета с Апофис могат да бъдат много сериозни, а разрушенията да превишат няколко пъти тези, предизвикани от падането на Тунгуския метеорит.

По-рано ръководителят на Роскосмос – Анатолий Перминов, заяви, че Федералната космическа агенция възнамерява не само да изучава  Апофис-99942, но и да създаде кораб, който ще може да защитава Земята от този и други потенциално опасни астероиди. Перминов обаче не спомена как точно корабът ще възпрепятства сблъсъка с небесни тела и кога ще бъде създаден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 14 години

(rofl)(rofl) По астероидите имало много лед. xDDD Добре бе... Това не го бях чувал. Астероидите са съставени от метали и скали (каманяцЕ), а ти говориш за комети.

14

Анонимен

преди 14 години

Само да не ми падне у двора че таман го прекопах....:)))

13

Аз съм

преди 14 години

Шанска в проценти, драги мои, е 0.0004%.Ако сте зле с математиката - не коментирайте! Толкова е просто.

fallback