Проектът IKARОS. Изображение: jspec.jaxa.jp
fallback

Японската космическа агенция (JAXA) планира на 18 май 2010 г. да пусне в космоса спътник със слънчево платно, съобщава AFP.

Апаратът носи името IKAROS (съкр. от Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation of the Sun – междупланетен платноходен апарат, който се движи от слънчевото излъчване).

Името на спътника идва от леко промененото име на митичния герой Икар (на английски – Icarus), който взел направените от баща си крила, опитал се да полети към Слънцето, но паднал, тъй като восъкът, с който били слепени крилата, се разтопил.

Стартът на IKAROS ще стане от японския космодрум Танегашима. Първоначално платното на апарата, представляващо квадратна мембрана с диагонал 20 метра, ще бъде прибрано и ще се разтвори в обрита.

Въпреки че дебелината на мембраната не надвишава дебелината на косъм, в нея са вплетени фотоволтаични клетки, които ще произвеждат електричество от енергията на слънчевия вятър. Корекцията на посоката на полета на апарата ще става с промяна на ъгъла на наклона на платното.

Стойността на разработката на спътника е около 1,5 млрд. йени (16 млн. доллара). IKAROS няма да изпълнява сериозни научни задачи, макар че учените възнамеряват с негова помощ да изучат някои характеристики на слънчевия вятър.

Основната цел на апарата ще е отработване на технологията за работа на кораби със слънчево платно. Ако проектът IKAROS се окаже успешен, в края на 2010 г. специалистите от JAXA планират да пуснат още един платноходен апарат към Юпитер и неговите астероиди.

Освен това японците възнамеряват активно да работят за усвояване на Луната. Така към 2020 г. JAXA планира да построи база на земния спътник и да спусне там няколко лунохода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 14 години

Аха, гама радиация, само дето термин радиационни вълни във физиката няма!А и не толкова тази радиация, колкото така наречените космически лъчи - високоенергийни частици които се движат със скорост бизка до светлинната!Те са големия проблем!

22

бай Петко

преди 14 години

След платнохода идва ред на парохода ше му трябва само вода и въглища за да подхвърчат по бързо

21

;)

преди 14 години

Да, пич, има радиация, която обаче се движи на вълни ;) Както всичко останало, което сме опознали чрез физиката - светлина, звук, топлина, та даже и мисли ;)

fallback