Космическата сонда „Месинджър“ се приближи до Меркурий за трети път, пише Lenta.ru, позовавайки се на официална информация от НАСА.

Това станало на 29 срещу 30 септември, когато сондата прелетяла на височина 228 километра над повърхността на планетата и направила снимки на райони, които не са изучавани досега.

Сега апаратът се е отдалечил от Меркурий и е възобновил връзката си със Земята.

Според инженерите, които обслужват технически мисията, всички системи на сондата работят нормално и в близко време се очаква тя да започне да предава събраните данни.

Първите снимки на Меркурий, направени от „Месинджър“, ще бъдат публикувани до дни.

Една от целите на новото приближаване е промяна на траекторията на сондата.

Досега „Месинджър“ се е движил по орбита около Слънцето. След приближаването орбитата му ще се промени по такъв начин, че до 2011 г. той ще мине в орбита около Меркурий.

В резултат космическият апарат ще стане първият изкуствен спътник на най-близката планета до Слънцето.

Сондата „Месинджър“ е пусната още през 2004 година за изучаване на минералогичния и геологическия състав на Меркурий, а също и на магнитното му поле. Апаратът вече два пъти се е приближавал до планетата на височина около 100 километра над повърхността й.

През това време са били открити голямо количество кратери, много от които дори са кръстени. Така на Меркурий има кратери Глинка, Дали, Хемингуей и много други известни личности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase