Мексиканските археолози вярват, че това е митичният подземен вход към подземното царство. Снимка: БГНЕС
fallback

Входът към подземното царство на маите е открит.

Той се намира на полуостров Юкатан и до него са стигнали мексикански археолози.

Експертите, оборудвани с водолазна екипировка са изследвали 11 свещени подземни храма, някои от които са потопени под вода и съдържат остански от човешки жертвоприношения.

Древните маи са вярвали, че през тези тунели, които свързват сухи пещерни “джобове”, минават душите на умрелите, за да стигнат до митичната Шибала.

Водело ги е митично куче, благодарение на което са избягвани препятствия като реки, пълни със скорпиони и къщи с прилепи.

Свещеното пътуване е описано в текста „Попол Вух“, който в началото е бил написан с йероглифно писмо, преведено от испанските завоеватели.

Известните пирамиди и дворци на маите са пострени в Централна Америка и южно Мексиско. Още не е ясно защо са ги изоставили към 900 г. пр. н. е.

Предполага се, че други маи, които са живели в южно Мексико и северна Гватемала, са имали свои входове (пак подземни пещерни компелкси), водещи към подземния свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

бууу

преди 15 години

20ти, пирамидата в паленке е датирана на повече от 8хил.год., календара на маите е с отправна точка 13 хилядолетие пр.Хр. /12 562г ако си спомням точно/. тиахуанако е бил преди 4-5хилгод на морско ниво, изобщо в този правулканичен район цари трудно датиране на артефактите. вкл и за олмеките - имаме най-късна датировка, но пък се появяват от нищото - т.е. няма най-ранна /тя за тях е условна/ и пр.и пр. А пирамидите ги има навсякъде - чети хейердал,той като лаик постави сума въпроси за доколумбовия контакт, вкл.генетичната карта на американския памук-хибриден с древни европейски сортове /доказано е!/ и др /37/ въпросителни от този род, които упорито се подминават от привържениците на изолацията. смехория наистина - как може допотопни хора като тях да имат сходни градежи през 9 века. ми как поък ние строим и сега строежи /е.г. на църкви/ по планове отпреди 2 хил.год. бре!

21

преди 15 години

:)dosta seriozno razkritie !no vse o6te golemite taini ostavat pazeni jestoko. Podobni vhodove ima po celiqt svqt vklu4itelno i v BG no malcina sa tezi koito znaqt kyde sa te :)

20

преди 15 години

Големи разбирачи сте всичките, няма що. Един льольо изцепи великата глупост, че маите и египтяните се развивали паралелно и всички взехте думите му за чиста монета и игнорирахте колосалната и грозна грешка с тези девет века ПРЕДИ новата ера, което е невероятно смешно, като се има предвид, че единствената значима цивилизация в Централна Америка в този период е тази на олмеките. И между другото, самото споменаване на маи и египтяни в едно изречение някак подтекстово съдържа думичката "пирамиди" и понамирисва на научно-фантастичен булшит на тема Атлантида и извънземни. И след като демонстрирахте пълна незапознатост с историята на региона, започнахте върху тази дезинформация да градите всякакви теории за сатанистки религии, за робски труд, за древни свръхтехнологии... Уикални сте! И всичките тези спекулации доведоха дотам, че някой съвсем затънал в неведение скудоумно направи широкомащабно заключение за цялостната безполезност на религията... Гениално! С тези задълбочени познания и аналитични способности се учудвам как се е спрял само дотам, а не е разкрил от раз цялата същност на битието! Изобщо, много ги разбирате нещата, всичко заете и велико мислене мислите! Хвала!

fallback