Снимка: Bulgaria ON AIR

Международният фестивал на театралната миниатюра “Театроскоп” започва на 14 юни. Ще бъдат представени 12 спектакъла, които първо ще бъдат представени във Враца. Фестивалът ще посети още София, Бургас, Стара Загора и Пловдив. Организира се за трета поредна година.

"Посланията са въздействащи. Всичко е много интимно. Децата много се впечатляват, има много метафори. Невинаги са кукли, може да са обекти, различни предмети, текстове. Артистите, които правят театър в кутия, ползват различни средства", коментира създателят на "Театроскоп" Мария Банова в предаването "България сутрин".

Банова разказва, че фестивалът може да се постави навсяъде. Първата кутия е създадена през 1989 година в Бразилия. Има 12 кутии - 6 са български, а останалите 6 са чуждестранни. Създателят на “Театроскоп” казва, че е подбрала местата специално, защото е искала да се усети уют.

“Времетраенето е три часа. В рамките на един час могат да минат до 15 човека. Предоставили сме 12 кутии. 1989 г. се създава в Бразилия първата кутия. Там има улици с кутии от двете страни. Нашият фестивал е с билети, на място могат да се закупят", обясни Банова пред Bulgaria ON AIR.

Банова разказва, че за реализацията на такъв проект трябва да има преди всичко идея и тема. След това идват изразните средства, осветление, звук и останалите допълнителни компоненти.

"Една идея може да отнеме и две години. Първата година имахме уъркшоп онлайн с артист от Перу. Тази година ще имаме уъркшоп с гост от Бразилия", споделя Банова.

По думите ѝ сърцето на кутията винаги е звукът. Зрителят е със слушалки, докато наблюдава спектакъла, артистът - също.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase