Снимка: БГНЕС

15 100 е броят на издадените разрешения за работа през тази година за лица под 18-годишна възраст. Това е с почти 1900 повече издадени разрешителни спрямо 2023 година, когато те са били 13 210 броя. Най-много са дадените разрешения от Главна инспекция по труда в Бургас, Варна, София, Пловдив, София област, Добрич, Благоевград, Русе. Непълнолетните се наемат най-вече в хотелиерството, ресторантьорството и търговията, съобщават от Инспекцията.

В България законоустановената минимална възраст за започване на работа е 16 години. Кодексът на труда предвижда специална закрила за наетите непълнолетни. Те работят при облекчен режим, като работното време им време е 35 часа седмично и 7 часа дневно при петдневна работна седмица. Въпреки намаленото работно време, те трябва да получават не по-малко от минималната работна заплата за страната. За непълнолетните работещи е забранено полагането на нощен и извънреден труд. Те постъпват на работа след обстоен медицински преглед и издадено медицинско заключение, че са годни за дадената работа.

Наемането на работници и служители под 16-годишна възраст е забранено. Изключения се правят основно за даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални състави.

През настоящата учебна година Главната инспекция по труда ще продължи да полага усилия за повишаване осведомеността за трудовите права и задължения на младежите при започване на работа и запознаването им с това как да работят безопасно. От началото на 2024 г. инспекторите по труда проведоха информационни събития в 40 училища в страната.

Инспекцията по труда припомня, че наемането на непълнолетни работници и служители без разрешение се счита за престъпление съгласно българското законодателство. При установяване на такива случаи се уведомява Прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase