Снимка: Bulgaria ON AIR

Водна криза обхваща страната, увеличават се населените места, които са засегнати от липсата на вода. Над 200 населени места са на воден режим, което не е изненада. Тази година природата ни доставя по-малко ресурс, а ние използваме повече, защото не сме рационални и не сме пестеливи.

“Голяма част от тези водни ресурси, които се съхраняват в язовирите, се пилеят по трасето, докато стигнат до консуматорите. Тази система консумира големи средства, за да бъде поддържана, но трябва не само да се инвестира на парче, а да се инвестира разумно и по предварително направени планове. Европейската комисия, която ни буташе да направим тези планове, ние ги правим, но не ги изпълняваме и подхождаме по-повърхностно само и само да усвоим европейските средства", заяви председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов в "България сутрин".

На много от водоизточниците липсват водомери

По думите му трябва да правим документи с мисълта да ги изпълним, а не само да покрием изискванията на европейското законодателство да има даден документ.

"Съмнявам се, че можем много бързо да решим тези проблеми, защото са трупани през годините. Важно е в един момент да осъзнаем, че трябва да се направят работещи програми, които да се изпълняват. Ние дори не работим с достатъчно достоверни данни за консумацията на вода. На много от водоизточниците няма водомери. При консуматорите има и много нерегламентирано ползване на вода. Познати са проблемите, знаят се и решенията, трябва системно да се работи", допълни инж. Иванов за Bulgaria ON AIR.

Иванов допълни, че засушаването изкарва на дневен ред проблема, че не  управляваме и не поддържаме добре инфраструктурата си.

“Няма целенасочен подход, това е големият проблем. Дори тези средства, които се дават от Министерството на регионалното развитие, се дават на неподреден принцип, защото всеки кмет, който е малко по-подготвен, може да вземе средства, но трябва да има по-системен подход. През сателити вече могат да се хващат големите течове. Всички наши съседни държави прилагаха такива мерки. В България не успяваме да вкараме новите технологии навреме. Силната мярка е подмяната на водопроводите", коментира Иванов и допълни, че подземните източници също са на изчерпване.

"Да доставят ВиК операторите по някакъв начин чрез водоноски вода така, че поне докато започнат да падат дъждовете и да се напълнят водоизточниците, тези хора да имат някакви битови условия. Това не е проблем само в България. В началото на пролетта подобни проблеми имаше във Франция, в Испания. Нещата не са локални, но това не трябва да ни успокоява, защото при нас са големите загуби", поясни Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase