Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене за вендинг машините за лекарства, за които не се изписва рецепта. Предложението на “Възраждане” беше прието с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Подкрепа дадоха групите на ГЕРБ-СДС, ИТН, "Възраждане", БСП, ПП-ДБ се въздържаха, ДПС бяха против.

Предложението е да се осигури достъпа на населението до лекарствени продукти във всички области, общини и населени места и неработещи аптеки, включително денонощни. В населените места, в които е установен недостиг на аптеки, ще се създава правна възможност да бъдат поставени автомати за продажба на лекарствени продукти съобразно регулацията на действащата нормативна уредба.

Спорът в пленарната зала беше дали има опасност от предозиране или достъп на лекарствен продукт за деца. От "Възраждане" подчертаха, че за година са открити едва 13 денонощни аптеки, а малките населени места имат сериозна нужда от реален достъп до лекарства:

"Става въпрос за поставяне на автомати, които ще могат да предоставят лекарствени продукти, които се отпускат без лекарско предписание".

От ГЕРБ по принцип са "за" предложението.  Проф.Костадин Ангелов подчерта, че ще подкрепят предложението на "Възраждане", но предупреди, че законопроектът между първо и второ четене ще трябва да бъде изрядно поправен за българското законодатерлство.

Катя Панева от "Продължаваме промяната - Демократична България" е категорично "за" присъствие на лекар или фармацевт при отпускането на лекарства, независимо дали те ще бъдат в аптека или от вендинг машина и каза: “Нека бъдем отговорни и внимателни в своите решения, защото здравето на нашите деца и родители е най-голямата ценност. Този законопроект трябва да бъде преразгледан, защото една голяма част от него наистина не съответства със законодателството".

Последва и реакция от страна на “Възраждане”. Лидерът Костадин Костадинов каза: "Да излезеш и да обясняваш, че хората нямали нужда от това нещо, че освен всичко друго, щяло да бъде и вредно. Все едно сега никой не може да влезе примерно без значение дали е пълнолетен или непълнолетен, и да си купи една торба с лекарствени продукти, които не се издават с рецепта? Ами и сега може. В закона е записано ясно и категорично, че има регистър на вендинг-машините, тоест това, което вас ви притеснява с основание, нас също ни притеснява. Точно по тази причина сме сложили регистър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase