Снимка: БГНЕС

Бедствено положение за неопределено време на територията на селата Димча, Сломер и Лесичери обяви кметът на Павликени инж. Емануил Манолов в официалната си страница във Facebook.

Решението е взето на днешното заседание на Общинския щаб по проблемите с водоснабдяването, поради възникналите проблеми и недостига на питейна вода за населението в трите населени места, посочва кмeтът.

Със своя заповед инж. Манолов нареди физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци да съдействат, съгласно разпоредбите на глава ІV от Закона за защита при бедствия и да предоставят помощ в съответствие с възможностите им. Компетентните държавни органи, институции и други структури да оказват пълно съдействие на Община Павликени и Общинския щаб за изпълнение на План за защита при бедствия. При необходимост да бъдат ангажирани допълнителни сили и средства за провеждане на неотложни аварийни дейности.

Кметовете и кметските наместници на засегнатите населени места, съгласувано със служители на ВиК „Йовковци“ – Велико Търново, трябва да определят водоизточник за обезпечаване нуждите на Регионалната служба "Пожарна безопасност и дащита на населението" – Павликени, както и за снабдяването на населението с вода за битови нужди и за нуждите на животновъдите. Те са длъжни да създадат организация за обезпечаване дейността по водоснабдяване на населението с резервни водоноски от земеделски кооперации и други, разполагащи с подобни съоръжения.

Както е известно, в началото на месец юли жители на павликенското село Караисен излязоха на протест заради липсата на вода, а преди дни безводието в село Димча стана повод за среща, свикана и водена от областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков.  

Заради засушаването, населени места и в област Ямбол са изправени пред водна криза и изпитват трайни проблеми с водоснабдяването. Към днешна дата с режим на водата са 11 села, в десетки други е регистриран занижен дебит на водоизточниците, съобщи за БТА управителят на Водоснабдяване и канализация (ВиК) Ямбол Христина Микуцева.

Най-сериозна остава ситуацията в граничните общини Елхово и Болярово, както и в Стралджа, където е в сила частично бедствено положение от 17 юли насам.

Проблемите в региона продължават вече трети месец, като произтичат от високите температури и липсата на дъждове, което води до намаляване на дебита на голяма част от водоизточниците, посочи управителят на ВиК – Ямбол.

Заради безводието в община Стралджа повече от месец е в сила частично бедствено положение, засягащо 20 от общо 22 населени места, припомня БТА. То бе въведено първоначално със заповед на кмета от 17 юли, а след това удължено до 24 август след съгласуване с областния управител. Към днешна дата на воден режим са селата Александрово, Поляна, Джинот и Иречеково. Намален дебит на водата се наблюдава още в Люлин, Палаузово, Първенец, Правдино и Недялско, каза още управителят на водоснабдителното дружество.

В четири села на община Елхово за питейните нужди на хората се осигуряват водоноски. В село Бояново кризата с водата е още от края на месец май.  И до момента там е в сила режим 12 часа подаване на вода, 12 часа – без вода. В с. Стройно режимът е на по 48 часа. Заради липса на вода във водоемите, кризата засяга също с. Голям Дервент и частично с. Раздел. И в четирите населени места на община Елхово е осигурено алтернативно водоснабдяване с водоноски.

Още за безводието в страната вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase