Снимка: БГНЕС

В седем от осемте общини в област Русе - Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле и Ценово, утре ще бъде неучебен ден за всички училища и детски градини, съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева.

Причината е все още невъзстановеното електрозахранване в много населени места в региона, прекъснато заради мокрия сняг, както и непроходими участъци от пътища.

Още по темата
Георгиева обясни, че засега утре ще се учи само в община Русе.

Във връзка с обявеното бедствено положение в населените места на територията на община Шумен (без град Шумен) кметът проф. Христо Христов издаде заповед за спиране на учебните занятия на 27 ноември, понеделник, във всички училища и детски градини в селата на общината. Няма да се движат и училищните автобуси, които превозват ученици към областния център, съобщиха от общинската администрация.  

Към момента обстановката на територията на община Шумен остава усложнена. Общо 15 села все още са без електричество. След отстраняване на аварията "Водоснабдяване и канализация" започна да възстановява водоподаването към Шумен. Без вода все още е квартал „Мътница“.

В община Бяла, област Русе, утре ще бъде неучебен ден за всички училища и детски градини,  съобщи кметът на града Димитър Славов.

Причината е все още невъзстановеното електрозахранване в повечето населени места в общината, прекъснато заради мокрия сняг, който скъса електропроводи и повали стълбове на много места в област Русе.

Славов обясни, че общинските пътища вече са проходими при зимни условия.

Тежка е зимната обстановка и в община Антоново. Утре ще е неучебен ден за училищата и детските градини на територията на общината, каза за БТА секретарят на общината Мехмед Мехмедов.

В региона снежната покривка е между 50 и 60 см. Температурите са около нулата, но заради силния вятър усещането е за по-студено време.

В общината 60 населени места са без електричество. Ток има единствено в град Антоново. Пътищата към селата са затворени. На този етап няма бедстващи хора. Сутринта е съдействано на линейка на "Спешна помощ" да вземе болен човек от село Черни бряг. Сега трактор работи и пробива път до село Малка черковна, където има бедстващи туристи.

За по-голяма сигурност утре ще бъде неучебен ден за всички училища и детски градини в Антоновско.  

Понеделник ще бъде неучебен и в община Вълчи дол, където е обявено бедствено положение. По информация на Областната администрация във Варна в общината има 21 населени места без електрозахранване. По данни от общината има и нарушено водоснабдяване на много места.

Усложнена остава обстановката и на територията на община Аксаково, съобщава кметът Атанас Стоилов. В девет населени места достъпът е невъзможен. Това са селата Радево, Ботево, Зорница, Засмяно, Любен Каравелово, Водица, Новаково. В Генерал Кантарджиево може да се влезе от долния път. В 13 села са без електрозахранване, а частично без ток са райони в град Аксаково. Пред кметството в Игнатиево две паднали дървета са съборили електропровод с високо напрежение.

Всички села в община Провадия са без електрозахранване, ток има само в Бързица, информира кметът Димо Димов. Всички пътища там са заснежени, но проходими. Има паднали дървета, които се разчистват с общинска техника.

Поради усложнената метеорологична обстановка на територията на Община Севлиево, понеделник, 27 ноември ще бъде неучебен ден. Това съобщи кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

“Ще работят единствено детските градини в град Севлиево. Община Севлиево се обръща към родителите на всички пътуващи деца, да ги оставят у дома до пълно справяне с последствията от обилните снеговалежи”, препоръчва градоначалникът.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase