Снимка: БГНЕС

Екипите на пожарната са реагирали на над 343 сигнала, съобщават от МВР. В столицата те са за паднали дървета, клони и опасни предмети. Огнеборци и спасители са евакуирали трима граждани, закъсали в непочистен от снега участък от път в района на мина Бели брег, общ. Драгоман, други двама са спасени в близост до с. Елов дол, общ. Ботевград. Към 02.00 ч. днес е получен сигнал за бедстващи пътници /30 души/ от автобус на транспортна фирма на 26км. на АМ Тракия посока София. Половин час по-късно участъкът от магистралата е почистен и автобусът продължи към София.

Област Разград

Отработени са 4 сигнала за паднали дървета и един сигнал за транспортиране на болен човек. Евакуирани са деветима пътници, сред които и 5 деца, придвижвали се с два леки автомобила по път Е-70 към Разград. ,Цялата пътна инфраструктура в областта от 02:00 ч. на 26.11.2023 г. е блокирана и има изградени КПП-та от органите на полицията. Поради повреда в електрозахранването много населени места в областта са без електричество.

Област Пазарджик

Екипи са се отзовали на 4 сигнала за паднали дървета, евакуирали са 6 човека от два леки автомобила, закъсали на пътя с. Юндола - яз. Белмекен.

Област Ловеч

В 04:45 ч. днес е получен сигнал от ОДМВР за бедстващи хора на прохода Троян – Кърнаре (проходът е затворен за движение). Екип от РСПБЗН – Троян е заминал към място, като не е уточнено конкретното местонахождение и броя на хората.

Силистра

Към момента екипи на пожарната са на терен и работят за евакуиране на хора от закъсали МПС: автобус със 7 пътници до Средище, десетина леки коли между Богорово и разклона за Срацимир, получен е сигнал за закъсали автомобили и в района на Черковна. 80 процента от населените места са без електричество, община Силистра обяви бедствен положение

Затворени за движение са основните пътни артерии на територията на областта. Изградени са 5 КПП, които не допускат движение на МПС извън територията на Силистренска област

Шумен

Извършена е евакуация на хора от закъсал автомобил край Нови пазар. Към село Царев брод са насочени сили за евакуиране на хора, които се оказали в снежния капан с четири автомобила и за оказване на съдействие. Около 03:30 часа в дежурната част на областната дирекция е постъпил сигнал за инцидент на пътя Шумен - Велики Преслав- служител на пътноподдържаща фирма, извършвал оглед на пътя и на опасно надвисналите клони, бил ударен от водач на лек автомобил. Пострадалият е настанен за лечение в шуменската болница с опасност за живота. Затворени са редица пътища заради навявания, въведено е временно ограничение на движението по Ришкия проход за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона. Изградени са контролно - пропускателни пунктове. Спасители екипи работят по отстраняването им и обезопасяване на пътищата, по които са паднали.

Велико Търново

Проходът на Републиката остава затворен, затруднено е преминаването на автомобили по пътя София - Варна, заради паднали дървета. Спряно е движението на товарни автомобили в посока Русе и Габрово. Във почти всички общини има населени места без ток. Ангажирани са допълнителни екипи на полицията. Няма информация за бедстващи хора.

Стара Загора

Към 5 часа сутринта е получен сигнал, че между Дунавци и Шипка кола, в която има мъж, жена и дете е закъсала. Екипите са достигнали до превозното средство преди минути. Хората са спасени. Проходите Хаинбоаз и Шипка остават напълно затворени, полицейски екипи работят на терен.

Търговище

30 населени места са без електрозахранване. Временно затворен за движение е Котелският проход

Към момента силите и средствата на звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 80 произшествия с 83 единици техника и 264 служители. Полицейски екипи контролират движението в редица участъци, на тел.112 се получават множество сигнали. С оглед тяхното обработване и бърза реакция от дирекцията напомнят, че телефонът е само за сигнали за бедствени ситуации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase