"С него се познаваме сигурно от 20 години - когато той беше докторант в УНСС, а след това и преподавател. Знаете за проблемите със съдебната власт. След това Алексей Петров прекъсна малко контактите и разви академична кариера в Пловдивския университет. Студентите са го харесвали винаги. Книгата му "Активна корпоративна сигурност: Теория и практика" беше един от по-интересните материали, свързани с корпоративната сигурност, който той също прилагаше и в бизнеса си", каза ректорът на УНСС и експерт по национална сигурност проф. Димитър Димитров в студиото на Bulgaria ON AIR.

Гостът сподели, че с Алексей Петров са говорили лично преди 2 години и каза, че не е сигурен дали се е притеснявал за живота си.

Още по темата
Димитров разбира за станлото от Facebook и първоначално мисли, че това е шега. Според него покушението е било добре организирано, след като бившата барета успя да оцелее при другите опити.

"Очевидно това е организирано. Поръчителите смятат, че няма да бъдат заловени и това е големият проблем. Когато има страх от залавяне, няма да се случват такива неща. Понякога извършителите са много изобретателни, но архивите показват, че има много неразкрити случаи, което говори за системен проблем. Да, трябват реформи и в МВР, и в правосъдната ни система, но те не трябва да бъдат безкрайни", заяви ректорът на УНСС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Димитър Димитров не смята, че се връщаме в мутренските времена и силно се надява извършителите да бъдат открити и осъдени.

"Алексей Петров се занимаваше с много неща - икономика, политика. Явно мотивът е бил много сериозен, след като е организирано това. Възможно е да има сътресения в сферата на застраховането, но не мисля, че ще са сериозни. Все пак не е лесно да създадеш такива компании и да ги управляваш", каза още ректорът на УНСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase