Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Убийството на Алексей Петров в сряда по обед отново върна спомените за знаковите убийства на прехода. Според мнозина експерти подобно добре организирано поръчково убийство у нас не се е случвало от над 5 години, когато бе застрелян търновският бизнесмен Петър Христов през януари 2018 г.

Алексей Петров бе застрелян по време на негова разходка по горска пътека в столичния кв. "Драгалевци", а негова спътница бе тежко ранена. Оказва се, че Петров поне веднъж в седмицата е правил подобен преход и вероятно убиецът е знаел много добре това.

Още по темата
Макар полиция и прокуратура да са доста пестеливи откъм информация, вероятните версии за убийството са 3 - бизнес интереси, чувствителна информация, която е използвал и изразявал готовност да сподели и отмъщение от международна престъпна организация, съобщава "24 часа".

Какво се знае към момента?

Сигурно е, че убийството е било подготвено професионално. Вероятно Петров е бил следен от известно време, а килерът е бил наясно, че бившата барета редовно се разхожда до местността Бай Кръстьо на Витоша. Според запознати това е ставало най-малко един път седмично. Жената, която го е придружавала и е ранена, е била негова близка рехабилитаторка, която ходела с него, защото здравословното му състояние е влошено от предишните атентати, твърди "24 часа".

Твърде вероятно е и Петров да е използват спокойствието на планината за бизнес срещи, за да бъде сигурен, че няма да бъде подслушван.

Към 11,30 ч в сряда Петров отново потеглил към планината с простреляната жена, която има бизнес с консултации по спортни въпроси и организиране на мероприятия. С тях били и трима гардове.  

По време на убийството гардовете са били на около 30 метра от Петров, а убиецът е дебнел в храстите. Около 12,17 ч се прицелил, вероятно с оптика, и улучил Петров в главата. Стрелял още няколко пъти по него, а след това и по жената с него. Пострадалата е била в съзнание и е успяла да види, че стрелецът е с камуфлажни дрехи. Оттеглил се пеша, като взел и оръжието със себе си.

На мястото няма камери, а и туристи минават рядко, особено в работен ден. Изяснява се как стрелецът е избягал от гардовете. Точно те са подали сигнал на тел. 112 за престъплението.

За по-малко от 20 минути пристигнали органите на реда и екипи на Спешна помощ, но простреляният Алексей Петров вече е бил мъртъв.

По това време към мястото на стрелбата пътуваха и редица висши полицаи и прокурори. Сред тях бяха главният и зам. главният секретар на МВР - Петър Тодоров и Живко Коцев, директорът на СДВР Любомир Николов, както и шефът на Националната полиция Атанас Илков. От държавното обвинение на местопрестъплението отидоха градската прокурорка на София Илиана Кирилова и заместниците ѝ Иво Илиев и Христо Кръстев.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров добави, че във ведомството е сформиран оперативен щаб, в който са включени различни структури. Точният вид на оръжието и броят изстрели, с които Петров бил убит, още се изясняват, поясни Тодоров. А директорът на СДВР Любомир Николов потвърди, че маршрутът е бил обичаен за Петров.

На този етап няма данни за задържан във връзка с убийството. Предполага се, че макар да е избягал от мястото пеша, убиецът все пак е разполагал и с кола в близост. Вероятно и бързо се е преоблякъл, за да не бие на очи.

Вероятността да е чужденец също не може да се изключи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase